Šta smanjuje rizik od raka dojke?

Žene koje vode zdrav način života mogu da smanje rizik od nastanka agresivnog raka dojke, bez obzira na to da li imaju ovu bolest u porodici. Dr Robert Gramling, profesor na Univerzitetu u Ročesteru u državi Njujork i vodeći istraživač u ovoj kliničkoj studiji, izjavio je da zdrav način života smanjuje rizik od obolevanja čak i kod onih žena koje imaju ovo oboljenje u porodici (genetski faktor). Do sada se inače smatralo da se kod žena sa „porodičnim opterećenjem“ ne može ništa uraditi u prevenciji ove bolesti.

Istraživači su analizirali podatke dobijene od 85.644 žena koje su bile u postmenopauzi. One su učestvovale u kliničkoj studiji u organizaciji Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a (National Institute of Health, USA).

Poredili su žene bez porodične istorije sa ženama koje su imale porodičnu istoriju kada je reč o raku dojke. Pod porodičnim opterećenjem za ovu bolest smatralo se da su majka ili sestra obolele od raka dojke posle navršenih 45 godina života.

Iznenađenje je bilo u tome da su obe grupe žena, ukoliko su sprovodile zdrav način života, imale smanjenje rizika obolevanja koje je iznosilo oko 25%.

Zdrav način života definisan je kao redovno vežbanje u trajanju od 20 minuta, najmanje pet puta nedeljno, manje od 7 alkoholnih pića nedeljno (pod jednim alkoholnim pićem podrazumeva se mala flaša piva ili jedna čaša vina ili čašica žestokog pića) i telesna težina sa indeksom telesne mase u rasponu 18.5-24.9.

Ova studija nije uzela u obzir žene koje su ranije bolovale do raka dojke ili one kojima je u porodici neko oboleo od raka dojke pre navršene 45. godine života.

U zaključku je navedeno da zdrav način života sa zdravom ishranom smanjuje rizik od obolevanja za 25%.

Više o raku dojke…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

genetske predispozicijerak dojkezdrav način života
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Blajbi

    Najvise bi koristilo da muskarci zenama ne prave chupone na dojkama….