Stres prelomi kod devojčica

Devojčice koje se bave napornim sportovima, kao što su košarka, rukomet i trčanje – izlažu svoje kosti riziku da zadobiju takozvane stres prelome (stres frakture) kostiju.
"Običan prelom" kostiju nastaje kada dođe do preloma (frakture) kosti koja je izložena velikoj sili (naprezanju). Pojam "stres fraktura" ili stres prelom označava prelom koji nastaje usled dugotrajnog izlaganja malim silama. Stres faktura je povreda karakteristična za sportiste.
Nova istraživanja pokazuju da adolescentkinje koje se bave napornim sportovima imaju veće šanse da zadobiju stres prelome nego tinejdžerke koje se bave umerenim i manje napornim sportovima, kao što su plivanje, ples, biciklizam… U stvari, svaki sat izlaganja nekom od napornih sportova povećava rizik od pojave stres preloma za 8%.
Stres prelomi su sitne napukline na kostima, obično nastale izlaganjem naprezanju koje se ponavlja. Takvi prelomi mogu biti prilično bolni, ali se u većini slučajeva izleče sami od sebe nakon nekoliko meseci odmora.
Vežbanje dovodi do jačanja kostiju, ali previše izlaganja napornim aktivnostima može uzeti danak mladim kostima koje su u razvoju.
"Svaka aktivnost koja se obavlja dok ste na nogama stimuliše remodelovanje kostiju, što povećava masu i gustinu kostiju, ali visoki stepen izlaganja ovakvim aktivnostima može biti štetan za zdravlje kostiju i povećava rizik od stres preloma", piše istraživač Alison Fild u časopisu "Arhiva za pedijatriju i adolescentnu medicinu". Iako su stres prelomi relativno retki, oni utiču na čak 20% mladih sportistkinja i ženskih vojnih regruta.
Delikatna ravnoteža za zdrave kosti
Američki istraživači su u studiji analizirali informacije o 6.831 devojčica uzrasta između 9 i 15 godina u periodu od 1996. do 2004. godine.
U toku sedmogodišnjeg praćenja, 3.9% procenta devojčica je imalo stres prelom. Rezultati su pokazali da je kod devojčica koje su izložene fizičkim aktivnostima osam ili više sati sedmično, dva puta veći rizik da dođe do stres preloma nego kod devojčica koje su aktivne manje od četiri sata sedmično.
Kada su istraživači sagledali posebno svaku vrstu fizičke aktivnosti, samo tri vrste napornog sporta su nezavisno povezane sa rizikom od stres preloma: košarka, trčanje i gimnastika. Manje naporne aktivnosti, plivanje, klizanje, vožnja bicikla i umerene aktivnosti, ples, aerobik, karate, nisu dovele do povećanja rizika od stres preloma.
"Naša studija je pokazala da naporne aktivnosti, posebno košarka, trčanje i gimnastika, značajno povećavaju rizik od stres preloma kod mladih adolescentkinja", kažu istaživači. "Prema tome, postoji potreba da se uspostave programi treniranja koji će biti rigorozni i takmičarski, ali i obuhvatati različite obuke umerenih aktivnosti radi smanjenja rizika stres preloma."
Istraživanje je takođe pokazalo da je kod devojčica u čijim porodicama postoji istorija osteoporoze ili niske gustine koštane mase – dvostruko veći rizik od stres preloma.
Na kraju, starije doba početka menstrualnog perioda kod devojčica povezano je sa rizikom od stres preloma. Svaka godina kašnjenja prve menstruacije može da poveća rizik od preloma za otprilike 30%.
Umesto zaključka
Kod devojaka i žena je povećan rizik od nastanka osteoroporoze, pa nasledni faktor i pravilnu ishranu treba uzeti u obzir i prilikom bavljenja profesionalnim sportom. Zato se devojčicama i devojkama koje se bave napornim sportovima preporučuje: oprez, stručni nadzor pri treniranju i bavljenju sportom i postepeno zagrevanje pre napornih aktivnosti. Napominjemo da su prelomi češći kod sportista koji nisu utrenirani ili nisu potpuno zdravi.
Podsećamo da je svakom čoveku, a naročito ženama, potrebno da pravilnom ishranom u organizam unese dovoljne količine kalcijuma i magnezijuma kako bi kosti bile jake i zdrave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

devojčicerizični sportovisportsportske povredestres frakturestres prelomi
Komentari (0)
Dodaj komentar