Suočiti se sa rakom (2)

Najstrašnija rečenica u srpskom jeziku: "Vi imate rak."
U ovom kao i u prethodnom članku bavimo se sledećim: šta možete učiniti ako vam se dogodi da se razbolite od ove opake bolesti ili se to dogodi vama bliskoj osobi.
Očekujte snažne emocije i veliki strah!
Prva reakcija obolele osobe je ignorisanje bolesti i odbijanje da se sa njom suoči. Potom sledi osećanje samosažaljenja i pitanje "zašto se ovo baš meni događa?" Potom sledi neizbežna depresija.
Kad sve ove negativne faze u suočavanju sa bolešću prođu, sledi – modus preživljavanja. Dakle, osoba pokušava da nađe način da se spase bolesti i da ozdravi.
Čovek koji je prošao kroz sve to kaže: "U tom trenutku isključite sve ljude koji vas okružuju i fokusirate se na sebe. Mislite – ulazim u bitku i moram da prebrodim ovo što mi se dešava." Tada se dešava da obolela osoba bude pomalo gruba prema svojim bližnjima, jer ih ne vidi kao deo svoje lične borbe i mora svu energiju da preusmeri na samu sebe. Kada taj osećaj prođe, možete da se ponovo fokusirate na svoj život, umesto na samu borbu.
Svako ko se brine o dragoj osobi oboleloj od raka mora da očekuje nekoliko ekstremno teških meseci, i to teških u emocionalnom smislu. Ne uzimajte k srcu ako tada bolesnik često reaguje iracionalno ili vas odguruje od sebe. Trudite se da ostanete snažna podrška i pomoć. Pomozite oboleloj osobi da prebrodi strah i potom izabere odgovarajući tretman.
Izaberite pozitivan stav!
Ako obolite od raka dojke izaberite da kancer posmatrate kao bitku koju nameravate da dobijete. Pošto prebrodite početni strah, lakše ćete se suočiti sa drugom eventualnom dijagnozom. Tada ćete biti spremni da se fokusirate ne na negativne emocije, već na traženje tretmana. Uvek imate izbor – da postanete jako ogorčeni ili da postanete vrlo fokusirani i posvećeni cilju.
Pozitivna strana ovako teške situacije je to što naučite da više cenite sopstveni život. A to nije mali dobitak.
Informišite se i potražite pomoć!
Po rečima ljudi koji su prošli kroz ovo teško iskustvo koje vas menja, kancer zahteva da vrlo brzo postanete ekspert za ovu temu. Tada morate da donosite razne teške odluke o tretmanima koji se moraju preduzeti i vi se morate upustiti u sve to. Ako to niste u stanju zbog teškog emocionalnog stanja, neka se draga osoba detaljno informiše i pomogne vam u donošenju odluka.
Ranije se smatralo da je kancer smrtna presuda, ali to ne mora tako da bude. Uvek postoji nešto što možemo učiniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kancerkarcinomrak
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Jadranka Davidovska

    Ja sam rak prevazišla tako što sam to još prvog trenutka odbacila od sebe. Počela sam da čitam Sveto pismo, počela sam se puno moliti Bogu, išla na liturgije, ispovedala. Počela sam puno da šetam, slušam muziku, uvek sam bila uz svoju decu kada bi me uhvatila i najmanja depresija. Moj rak je bio najopasniji, jer je bio invazivni, lekari su mom suprugu rekli da mi je ostalo 6 meseci života. Danas je 10 godina od tada i radim sve što sam radila i pre bolesti. Radim u firmi, odgajam decu, kuvam, perem, sve što radi jedna domaćica. Moj je savet – rak je došao zbog nekog stresa i on ide od nas ako mu ne damo prostor da nas zamara. Pijem velike količine vode, uzimam med kao hranu, a sve drugo je isto. Nemojte se bojati vi, neka se boji rak!

  • Radmila Andrin

    Kako sam i sama imala ista pitanja, šok od dijagnoze i ulazak u borbu sa karcinomom, mogu da kažem sledeće: koliko god smo sami u toj borbi, prvo sa samim sobom, a onda sa saznanjem, toliko je i podrška i razumevanje najbližih veoma bitno. Bitno je da vas ne gledaju kao nekog ko je otpisan, pred kim je još kratak period života, već da sa vama prave strategiju borbe. Najgore je kad vas gledaju kao otpisanu osobu i raspituju se koliko vam je još vremena ostalo. Ja sam svoj rak pobedila i ne želim da prihvatim komentare kako je to nemoguće. Bilo je teško, mučno, ali rezultati nisu izostajali. Sada, tri godine posle operacije, ja radim, živim normalno, vegetarijanac sam i pomažem ženama koje se nađu u istom loncu u kom sam bila i sama. Zato samo napred, jer i moderna medicina konstatuje da je preko 70% rano dijagnostikovanog karcinoma izlečivo. Zato napred, da ga pobedimo i živimo život kakav želimo!

  • Dragana Kospić

    Prvo su bile suze, pa čuđenje. Ali sada, otkako znam za svoj rak, borim se protiv njega smehom i optimizmom. Samo hrabro i samo napred. Svim ženama koje imaju rak dojke želim puno borbe.