Sve više devojčica se opija!

Iz SAD dolaze vesti kojima se feministkinje neće baš ponositi – tinejdžerke u SAD počinju da piju alkoholna pića ranije nego dečaci. „Ovo postaje javni zdravstveni problem u SAD“, izjavio je glavni istraživač dr Hui Čeng, vanredni profesor na Državnom univerzitetu Mičigenu.

Prema rečima istraživača, nameće se sledeće: „Zaista ne znamo zašto cure prevazilaze dečake u korišćenju alkoholnih pića, i to je pitanje na koje želimo da odgovorimo?“

Jedno od mogućih objašnjenja – pijenje alkoholnih pića postalo je društveno prihvatljivo. Sa druge strane, devojke u proseku ranije ulaze u pubertet od dečaka, pa ranije i počinju sa rizičnim ponašanjem kao što je probanje alkoholnih pića. Još jedan od razloga može biti to da mlađe devojke, pošto ranije dostižu pubertet, više vremena provode sa starijim dečacima, tako da su više izložene „društvu koje već pije“.

Istraživači ukazuju na trend da se na razne načine promovišu slatka „atraktivna“ alkoholna pića „pogodna za devojke“, sa ukusom voća ili sa „malo alokohola“. Ovakva i slična pića postala su veoma popularna među maloletnicima.

Većina zvaničnih (državnih) strategija ima cilj suzbijanje konsumiranja alkohola kod dečaka (maloletnih muškaraca), dok su devojke u ovim kampanjama „zaboravljene“. S obzirom na navedena nova saznanja, potrebno je više akcija (kampanja) kako bi se smanjio broj maloletnica koje konsumiraju alkohol.

Tokom studije, istraživači su prikupili podatke oko 390.000 američkih tinejdžera uzrasta od 12 do 24 godine koji su učestvovali u istraživanjima u periodu od 2002. do 2013. godine.

Ustanovljeno je da među adoscelenatima između 12 i 19 godina, devojčice češće počinju da piju nego dečaci. Posle 19. godine starosti, dečaci više piju nego devojčice njihovih godina. Međutim, izveštaj iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2015. godine ukazuje na to da odrasle žene „sustižu“ muškarce kada je reč o korišćenju i zloupotrebi alkohola.

„Upoređivali smo razlike između žena i muškaraca: koliko se čaša alkohola odjednom popije, koliko se alkoholnih pića popije dnevno ili mesečno. Ustanovili smo da popijene količine alkohola veoma često dostižu nedozvoljene nivoe koji štetno utiču na sposobnost vožnje. Alkoholisanost tokom vožnje automobila raspoređena je skoro podjednako i kod žena i kod muškaraca“, upozorava autor Aron Vajt, viši naučni savetnik i direktor američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam.

Rezultati pokazuju da u Americi muškarci i dalje konsumiraju više alkohola nego žene, ali se razlike između muškaraca i žena sve više smanjuju.

Novi izveštaj o alkoholizmu mladih objavljen je nedavno u internet izdanju časopisu „Alkoholizam i klinička eksperimentalna istraživanja“.

Zaključci

Dr Džejms Garbut, profesor psihijatrije i medicine i jedan od direktora medicinskog fakulteta na Univerzitetu Severne Karoline, podseća da je do sada bilo poznato da muškarci više piju alkoholna pića nego žene i da je veći broj muškaraca koji piju alkohol nego žena. Na osnovu toga su društvo i stručnjaci očekivali da će takvi muškarci imati zdravstvene probleme i praviti probleme u društvu, pa se na njih obraćala pažnja.

Studija Dr Hui Čeng otkriva da devojke u sve ranijem dobu počinju da koriste alkoholna pića, što društvo i okolina „ne očekuju“, tako da ne postoji zaštitni faktor u školi, na fakultetu ili na poslu, da bi se protiv toga preduzimale mere.

Novi nalazi sugerišu da su potrebni napori roditelja, nastavnog osoblja, lekara, ali i društva u celini, da se devojke i dečaci adolescenti obrazuju o rizicima ispijanja alkohola u mladosti.

Ono što predlažu u Americi važi i za naše podneblje: da obrazovanje, vaspitanje i upozoravanje omladine na štetnost alkohola treba uraditi na pametan način. Poznato je da većina adolescenata ignoriše upozorenja koja nude odrasli, tako da „suve reči“ o štetnosti alkohola teško da će pomoći ako to ne bude urađeno na pristupačan način.

Citiramo reči upozorenja dr Džejmsa Garbuta: „Znamo da dečaci i devojčice počinju da piju rano alkohol i da je to faktor rizika za razvoj poremećaja uzrokovanih korišćenjem alkohola kasnije. Dakle, ako možemo da smislimo dobre strategije za rešavanje ovog problema i za devojčice i za dečake, onda će se potencijalno smanjiti broj odraslih osoba sa poremećajima uzrokovanim zloupotrebom alkohola, i to bi bila veoma pozitivna stvar za sve nas.“

Napomena

Ovakav trend je prisutan i kod nas, pa bi i mi kao roditelji, prijatelji ili kao vaspitači trebalo da na vreme preduzmemo mere kako naša deca ne bi počela rano da se opijaju i ugrožavaju svoje i tuđe zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholalkoholizamdevojčicetinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar