Svi znamo koliko je kamilica zdrava, ali niste ni svesni u čemu vam sve može pomoći

Među lekovite biljke koje su izuzetno važne spada i prava kamilica. Ova biljka može narasti do visine od 60 centimetara, ima uske listove i velike cvetne glavice. Može se naći samoniklo u mnogim zemljama i na raznim mestima, kao što su putevi, nasipi i polja. Kamilica je poznata po svojim lekovitim svojstvima i smatra se jednom od najpoznatijih lekovitih biljaka.

Za lečenje, koristi se cvet kamilice, koji se može pripremiti kao čaj ili koristiti u drugim oblicima za oralnu primenu. Tradicionalno se koristi lokalno i oralno. Oralno se koristi kao protivupalni lek za bolesti probavnog trakta, posebno za ublažavanje grčeva. Za svoje protivupalno delovanje, kamilica duguje svoje sastojke kamazulen, bisabolol, bisabolol oksidi i druge.

Čudesna biljka

Osim toga, kamilica se koristi i kao blagi lek protiv proliva, kao i za ublažavanje blagih simptoma prehlade. Takođe se tradicionalno koristi za lokalno lečenje blagih upala kože, za ispiranje manjih površinskih rana. Bisabolol, osim svojeg protivupalnog delovanja, pokazuje i antiseptičko delovanje. Važno je biti oprezan pri korišćenju kod dece mlađe od 12 godina te se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, jer nema dovoljno istraživanja na ovim populacijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkakamilicalekovitazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar