Svrbi vas koža: Evo kako ćete na prirodan način rešiti problem

Do svraba kože dolazi zbog brojnih razloga. Osim ugriza insekata, svrab se može pojaviti i kao alergijska reakcija.

Ovo stanje može nastati na malim područjima tela, poput ruke ili noge, ali svrab možete osećati i po celom telu. Ponekad svrab kože traje duže vreme i izaziva vrlo intenzivan osećaj. Kako češete ili trljate to mesto, samo pojačavate svrab.

Ako svrab traje duže od dve nedelje i uprkos svemu što ste preduzeli nema poboljšanja, svakako se obratite svom lekaru ili dermatologu.

Ali, sebi možete pokušati da pomognete i sami uz nekoliko prirodnih načina koji ublažavaju svrab kože.

Aloe vera

Pomaže u lečenju opekotina, ali i kod svraba kože. Uzmite list, presecite ga po sredini, pa gel aloe vere utrljajte po delu koji svrbi.

Bosiljak

Nanesite čaj od bosiljka na kožu. Pripremite ga tako da u pola litra vrele vode dodate 15 grama sušenog bosiljka. Pustite da odstoji pokriveno dok se ne ohladi. Natopite krpicu pripremljenim čajem i stavite na područje koje svrbi.

Nana i majčina dušica

Deo kože koji svrbi možete isprati i nanom. Nana deluje protivupalno i kao anestetik. Slično deluje i majčina dušica – sprečava upalu kože do koje dolazi zbog češanja.

Limun

Iscedite malo limuna na delove kože koji vas svrbe i osušite. Limun je prirodni anestetik i deluje kao protivupalno sredstvo i pomaže kod svraba, prenosi Ordinacija.hr.

Soda bikarbona i ovsena kaša

Sodu bikarbona možete koristiti u kupki ili pripremiti pastu koju ćete naneti na kožu. Koristite razmeru 3 kašike sode, jedna kašika vode. Nemojte nanositi na otvorene rane ili ispucalu kožu. Ovsenu kašu koristite u kupki, a u toplu vodu dodajte dve šoljice ove kaše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kožasvrab
Komentari (0)
Dodaj komentar