Tehnologija će nas lečiti i pre nego što se razbolimo

Verovatno ste se barem jednom našli u situaciji da poštujete terapiju ili savet lekara. Koliko puta obavite terapiju do kraja ili odete na svaki pregled? Na žalost, niste jedini. Više od polovine pacijenata zanemari upute i tako ugrožava zdravlje. Upravo bi u ovome mogla da pomogne – tehnologija.

Naime, jedno istraživanje Philipsa pokazalo je da je čak 29 posto više korisnika obavilo propisanu terapiju nakon što su uređaj (Dream Wear) koji pomaže protiv apneje (prestanak disanja u snu) koristili uz specijalizovanu cloud aplikaciju Care Orchestrator. Naime, ova aplikacija povezuje lekare sa pacijentima i tako ih dodatno motiviše na odgovornije korišćenje, a istovremeno i sami korisnici lakše prate stanje svog zdravlja.

Ovakva rešenja početak su nove generacije zdravstvenih sistema, a mogućnosti nekih od njih demonstrirala je kompanija Royal Philips na velikom tehnosajmu IFA u Berlinu. Naime, od industrijske kompanije poznate po televizorima i drugim uređajima ova se kompanija transformirala i fokusirala na zdravstveni sektor.

– Moramo da pronađemo bolje načine da ljudi duže ostanu zdravi i da izbegnu odlazak u bolnicu. Da bismo to postigli, trebamo demokratizovati zdravstvo. Ako svet ovako nastavi, trebaće milione lekara više ili, tačnije, 12,9 miliona 2035. godine. Jednostavno trebalo bi motivisati ljude da više i bolje sami prate svoje zdravlje – poručuje novi šef Philipsa Egbert van Aht.

Istakao je kako se čak 80 posto svih srčanih bolesti i više od 40 posto raka može sprečiti promenom načina života. I čak 90 posto slučaja dijabetesa tipa 2.

Hoće li nam tehnološke inovacije doneti uređaje dijagnostike iz SF filmova? Hoće li nas motivisati dovoljno da počnemo da se više brinemo za svoja tela i zdravlje? I ključno, da pritom budu – jednostavne za korišćenje. Gde smo danas u internetskim stvarima na temi zdravlja?

– Mislim da smo tek na početku u razvoju medicine. Imamo ceo dvorac za istražiti, tek smo se uselili. Zdravstvo još zaostaje za muzičkom industrijom ili finansijskim sektorom. Ako poželite da čujete neku pesmu, možete da je čujete na bilo kom uređaju bilo gde. Možete da podignete svoj novac u bilo kojoj državi na bilo kom bankomatu. A zdravlje? Nismo ni blizu tome, a nema razloga da ne dođemo do tog stadijuma kad će nam biti dostupne sve potrebne informacije. Tako ćemo umrežiti i pacijente i lekare – kaže članica uprave Liat Ben-Zur.

Uverena je da će tehnologija rešiti i problem dugih redova za lekarske preglede.

– Bolnice su krcate pacijentima koji zapravo ne treba da budu tamo. To bi se rešilo kada bi doktori bili dostupni, a da pacijenti ne moraju da dolaze u bolnicu – opisuje Ben-Zur ističući prvi USB ultrazvuk Lumify i aplikacije koje pomažu dijabetičarima da bolje prate stanje šećera u krvi, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekaritpacijentitehnologija
Komentari (0)
Dodaj komentar