Telesne vaši registrovane kod migranata

Telesne vaši registrovane su kod migranata u prihvatnim centrima u Šidu, Beogradu, Preševu, Subotici, a lekari kažu da nema opasnosti od širenja na lokalno stanovništvo.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović pojašnjava da su to paraziti koji se nalaze na telu i na odeći koja je u bliskom kontaktu sa kožom i značajno se razlikuje od onih vaši koje mi relativno često viđamo i koje su vezane za kosmate delove tela.

Javlja se uglavnom u lošijim higijenskim uslovima, periodima godine kada nije moguće redovno održavanje higijene, posebno kada su u pitanju migracije i mogu izazvati razna oboljenja.

„Bolest koje se Srbija seća iz Prvog svetskog rata, a koju mogu da prenesu telesne vaši je pegavi tifus. Medutim, uslov da vaš prenese tu bolest je da postoji osoba koja je obolela od pegavog tifusa. Među migrantima nema obolelih“, rekao je Stevanović Tanjugu.

On je pojasnio da u Evropi od 1970. godine nije registrovan nijedan slučaj oboljevanja od pegavog tifusa, a u Srbije nije registrovana od 1968 godine, te da je mogućnost da se ponovo vrati mala.

„Treba biti oprezan, jer veća količina vaši u uslovima kada je gušći smeštaj može napraviti neke druge iritacije koji su vezani za lokalni nadražzaj kože i mogu praviti problem osobi koja je zaražena“, naglasio je Stevanović.

Mogućnost širenja telesne vaši u opštoj populaciji je minimalna, pojašnjava on, jer je za njeno širenje potreban blizak kontakt sa osobom koja je zaražena – deljenje zajedničke posteljine, spavanje u istom krevetu, eventualno deljenje iste garderobe.

„Rizik za zarazu opšte populacije je minimalana, odnosno praktično ga nema. Možda su u celoj priči profesionalno najviše ugrožene osobe koje bi radile na detekciji, ali oni su obučeni da se zaštite“, pojašnjava Stevanović.

Šef odeljenja za epidemiološki nadzor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Dragana Dimitrijević kaže da su „frontalno sprovedene mere na suzbijanju telesnih vaši, te da se sada među migrantima u Šidu , Beogradu, Preševu i Subotici registruju samo pojedinačni slučajevi.

„Istovremeno se sprovode više mera u tranzitno prihvatnim centrima i centrima za azil. Jedna od mera je skrining, pregled svih migranata na ulasku i izlasku iz tranzitno prihvatnih centara“, rekla je Dimitrijević Tanjugu.

Ukoliko postoji sumnja na telesnu vaš, pojašnjava ona, osoba se upućuje kod dežurnog lekara na potvrdu dijagnoze, odnosno dalje na tretman određenim preparatom.

„Sve osobe kod kojih je registriovana telesna vaš su podvrgnuti tretmanu. Takođe, sprovodi se generalno čišćenje prostorija, dezinfekcija i dezinsekcija prostora“, pojasnila je ona.

Ona je dodala da Institut Batut u kordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i svim nadležnim službama sprovodi nadzor svih migranata u tranzitno prihvatnim centrima i centru za azil na prisustvo telesne vašljivosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

migrantipegavi tifustelesne vaši
Komentari (0)
Dodaj komentar