Ultrazvuk u lečenju raka prostate?

Britanski naučnici smatraju da su pronašli uspešniji način lečenja raka prostate od terapije zračenjem ili hirurške terapije.

U Velikoj Britaniji, rak prostate je najčešći oblik raka kod muškaraca, sa visokom smrtnošću: 10.000 ljudi na 35.000 obolelih. Smatra se da trećina muške populacije starije od 50 godina oboleva od ove bolesti.

Tradicionalna terapija je invazivna, zahteva duži boravak u bolnici i učestale posete doktoru radi daljeg lečenja nastalih komplikacija. Oko 20% ovih bolesnika pati od urinarne inkontinencije (nekontrolisani gubitak mokraće), a oko 50% od impotencije. Komplikacije posle terapije zračenjem prisutne su kod oko 20% pacijenata i najčešće se javljaju u vidu bola i/ili krvarenja iz rektalnog dela debelog creva

Terapija ultrazvukom visokog intenziteta (HIFU – High intensity focus ultrasound) kompatibilna je kod 92% obolelih u lečenju ranog stadijuma raka prostate u odnosu na tradicionalknu terapiju, ali sa mnogo manjim brojem komplikacija. Sama intervencija traje oko sat vremena, bolesnik ostaje u bolnici nekoliko sati i već istog dana odlazi kući. Ti bolesnici se vraćaju normalnom životu i aktivnostima već posle 1-2 nedelje, dok je drugima potrebno i nekoliko meseci do potpunog oporavka.

HIFU funkcioniše tako što fokusira ultrazvuk visoke jačine na regiju gde se nalaze maligne ćelije, pa ih bukvalno skuva i na taj način uništava tumor.
Ovom metodom lečeno je 172 bolesnika, i to u londonskim University College Hospital i Princess Grace Hospital, a lečenje je dalo odlične rezultate.

Komplikacije su bile prisutne u mnogo manjem broju. Inkontinencija mokraće javila se kod manje od 1% slučajeva, impotencija kod 35%, dok ni jedan bolesnik nije imao problema sa debelim crevom. Svi lečeni bolesnici otpušteni su iz bolnice u proseku 5 sati posle terapije.

Naučnici smatraju da su ovi rezultati vrlo ohrabrujući.

Još članaka o prostati…

Uključite se u diskusiju o problemima s prostatom…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lecenje rakarak prostateultrazvuk
Komentari (0)
Dodaj komentar