Teško ih možemo izbeći: bakterije i bolesti koje haraju planetom

Onoliko koliko postoji čovek, traje i njegova borba sa raznim bolestima koje su kroz vekove nastajale. Za mnoge je čovek našao rešenje i danas je životni vek ljudske jedinke značajno duži nego što je bio milenijumima unazad. Ipak, to ne znači da smo uspeli da iskorenimo bolesti, već da smo našli način da se izborimo sa njima.

Danas, ipak, imamo drugih problema. Brz tempo života koji donosi veliku količinu stresa, kao i nedovoljno vremena za odmor i rekreaciju doveli su do pojave novih učestalih bolesti koje pogađaju čovečanstvo.

Heliko bakterija – uzrok za gastrointestinalne bolesti

Krivac za bolesti poput gastritisa, čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu ili donjem delu jednjaka dugo je neotkrivena heliko bakterija. Decenijama unazad čovečanstvo je bilo u zabludi da je za ova oboljenja kriva isključivo povećana kiselost u organizmu, ne uzimajući u obzir da bi u želudačnoj kiselini moglo da postoji bilo šta što bi doprinelo oboljevanju.

Međutim, 2005. godine naučnici Beri Maršal i Robin Voren otkrivaju heliko bakteriju – stanovnika hlorovodonične kiseline. Otkriće heliko bakterije njima je donelo Nobelovu nagradu, a čovečanstvu odgovor na pitanje šta to još uzrokuje pojavu gastrointestinalnih bolesti, koje su se do tad bezuspešno lečile lekovima za smanjenje i neutralisanje želudačne kiseline.

Osobine heliko bakterije i kako opstaje u telu

Ono po čemu je heliko bakterija najprepoznatljivija jeste činjenica da živi u kiselini, te je niska pH vrednost unutar želuca uopšte ne ugrožava. Odgovor na pitanje kako joj to uspeva jeste taj što heliko bakterija ima sposobnost da se sakrije u želudačnom epitelu (sluzi), vrlo tankom sloju koji štiti zid želuca od kiseline. Osim toga, ovaj tanak sloj ubija gotovo sve druge mikrobe koji se nađu na putu.

Dalje, i sama heliko bakterija ima sopstvenu zaštitu od kiseline u vidu omotača ili kapsule koja je okružuje, te govorimo o duploj zaštiti. Još jedna bitna karakteristika ove bakterije jeste da se veoma aktivno kreće i to čini na osnovu procene promena nivoa kiselosti u želucu koje odlično detektuje.

Zbog toga ova bakterija godinama opstaje u želucu. Takođe, heliko bakterija je anaerobna bakterija, što znači da umire u vazduhu.

Kako se heliko bakterija manifestuje kod čoveka

Prema savremenim statistikama, heliko bakteriju u svom organizmu ima preko 50 odsto svetske populacije, ali je procenat onih kod kojih dolazi do razvijanja oboljenja uzrokovanih ovom bakterijom znatno niži. Ova bakterija prisutna je širom sveta, a pogotovo u zemljama gde su higijenski uslovi na niskom nivou.

Veoma često zaražene osobe nemaju nikakve simptome infekcije heliko bakterijom, ali kada dođe do razvoja bolesti, simptomi mogu uključivati mučninu i povraćanje, bolove u želucu i crevima, osećaj težine u želucu, nadimanje, brz osećaj sitosti, gorušicu, loš zadah i slične gastrointestinalne simptome.

Ešerihija koli – bakterija koja izaziva infekcije urinarnog trakta

Ešerihija koli je vrsta bakterije koja normalno živi u našem organizmu, i to u crevima. Većina vrsta ove bakterije je bezopasna i čak pomaže da vaš probavni trakt bude zdrav. Međutim, neki sojevi ove bakterije i te kako mogu prouzrokovati probleme, ukoliko u svoj organizam unesete kontaminiranu hranu ili vodu.

Bez obzira na to što ova bakterija živi u crevima i što je mnogi povezuju sa trovanjem hranom, čak 75 odsto do 95 procenata infekcija urinarnog trakta uzrokovano je upravo ešerihijom koli. Osim toga, infekcija ešerihijom koli može izazvati i upalu pluća. Neke verzije ove nezgodne bakterije mogu napraviti toksin koji oštećuje sluznicu creva.

Kako se ešerihija koli dobija i koji su njeni simptomi

Ešerihijom koli lako možete da se zarazite i to unosom vrlo male količine ove bakterije u organizam. Među razne načine na koje to može da se dogodi spada unos različitih prehrambenih proizvoda poput mlevenog mesa koje sadrži ovu bakteriju, a nije dobro termički obrađeno. Zatim prilikom konzumiranja nepasterizovanog mleka ili voća i povrća koje je zaraženo vodom u kojoj se nalazila bakterija.

Ešerihija koli se može preneti i od čoveka do čoveka, tada ona može inficirati urogenitalni trakt ako se prenese iz crevnog trakta, gde se inače nalazi. To se takođe dešava prilikom neadekvatnog korišćenja toaleta. Kao i kod većine infekcijskih bolesti, njen uticaj zavisi od imunog sistema organizma u kom se nalazi.

Simptomi infekcije ešerihijom koli nastaju 2 do 5 dana od kada se ona desi, a izraženi su grčevima u stomaku, dijarejom (ili krvlju u stolici), mučninom, konstantnim zamorom, a nekada i povišenom temperaturom.

Srčani problemi – bolesti savremenog čoveka

Tempo života današnjice najviše trpi mišić koji neprestano radi u ljudskom telu – srce. Vodeći faktori rizika za srčana oboljenja su nepravilna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti, pušenje i povišen krvni pritisak. Muškarci imaju veći rizik za pojavu bolesti srca od žena sve dok one ne uđu u menopauzu, kada se rizik izjednačava.

Kada govorimo o bolestima srca, najčešće je reč o ishemijskoj tj. koronarnoj bolesti srca, koja nastaje zbog smanjenog dopremanja kiseonika putem srčanih aorta do srca. Ova pojava se naziva ateroskleroza i predstavlja suženje krvnih sudova. Najteži oblik koronarnog oboljenja srca je akutni koronarni sindrom koji dovodi do infarkta, angine pektoris i iznenadne srčane smrti.

Povišen krvni pritisak – prikriveni alarm našeg organizma

Više od milijardu ljudi na svetu boluje od hipertenzije, tj. povišenog krvnog pritiska koji jeste jedan od faktora za razvijanje srčanih bolesti. Najveću opasnost predstavlja činjenica da je hipertenzija prikrivena, često bez ikakvih simptoma i znakova upozorenja, pa ima mnogo obolelih koji uopšte nisu svesni toga. Povišen krvni pritisak koji se ne drži pod kontrolom, osim srčanih oboljenja može izazvati i moždani udar, ali i bolest bubrega.

Bakterije i bolesti koje najčešće pogađaju čovečanstvo, uglavnom žive u našem organizmu mnogo pre nego što postanemo svesni njihove opasnosti, zato je za svaku od ovih opasnosti važna prevencija i kontrola.

(„Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijebolesti
Komentari (0)
Dodaj komentar