TikTok trend s više od 200 miliona pregleda: Može li ovaj jeftini napitak zaista da izleči prehladu za tren?

TikTok opet ima lek, a više i ne brojimo koji je to po redu. Ovoga puta se radi o vodi od luka, a u nekoliko objava ovaj trend već je sakupio više od 200 miliona pregleda. Prema brojnim korisnicima, recept s lukom ubrzava oporavak od respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), infekcija sinusa, prehlade i kašlja, a može olakšati i simptome astme, poboljšati zdravlje creva i krvnog pritiska, a mnoge su zdravstvene tvrdnje povezane s ovom napitkom. Ali, šta o njoj kažu stručnjaci?

Kako je nastao trend?

Ako ste korisnik TikToka sigurno ste videli i razne druge trikove s lukom, na primer neki ih stavljaju u čarape preko noće da bi ozdravili ili u ugao kuće da kao prirodni pročišćivač vazduha.

Najnoviji trend proizlazi iz dominikanske tradicije korišćenja čaja od luka za zdravlje. Zavisno koje TikToker pratite, ovaj napitak možete da napravite tako da isečete crveni ili crni (žuti) luk (nikada beli), pomešate ga s filtriranom vodom i ostavite da odstoji preko noći pre nego što popijete. Isto tako, možete zajedno da prokuvate naseckani luk i vodu i odmah konzumirati.

– Da budem iskrena, pomisao na ispijanje vode od luka zvuči grozno. Međutim, zdravstveni benefiti utvrđeni su u naučnoj literaturi, a razne kulture vekovima koriste luk u različite terapeutske svrhe – rekla je Brijana Vajser, dijetetičarka klinike Mayo, za Well+Good.

Koji su zdravstveni benefiti luka?

Luk je jedna od najstarijih namirnica poznata istoričarima, a njegova kulinarska i medicinska upotreba seže do pre više od 5000 godina. Isto tako, ova „stara“ biljka se već tada koristila kao pojačivač ukusa i dodatak zdravoj ishrani.

Iako se najčešće govori o zelenom lisnatom povrću kao o najzdravijem, belo povrće, kao luk, ima posebne nutritivne benefite. Prepun je hranjivih materija poput vitamina, minerala, antioksidansa i drugih biljnih jedinjenja.

– On nudi vitamin C, hranjivu materiju za koju je poznato da podržava zdrav imunološki sistem koji je važan u borbi protiv virusa ili infekcije – kaže Bjanka Tamburelo, registrovana dijetetičarka u FRESH Communications.

Uz to, bogat je kalijumom, mineralom i elektrolitom koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu, podstiče zdravlje mišića i reguliše srčani ritam. Osim toga, pruža impresivne količine vitamina B folata i B6, a oba su važna za rast ćelija, nivo energije i optimalan metabolizam.

Jedna od najvažnijih prednosti luka je to što je pun organskih biljnih jedinjenja uključujući antioksidanse i flavonoide poput kvercetina, kempferola i organosumpornih jedinjenja. Zapravo, istraživači su otkrili da luk sadrži 25 različitih flavonoida, što ga čini jednim od najvećih izvora u ishrani. Ova biljna jedinjenja jako su efikasna u borbi protiv štetnih bakterija, smanjenju upale i uklanjanju slobodnih radikala u telu.

Kvercetin je takođe snažan antihipertenziv, što znači da može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska. Takođe se pokazalo da štiti mozak od neurodegenerativne poremećaja.

Biljna jedinjenja u luku koji se bore protiv slobodnih radikala u telu zapravo će inhibirati osteoklaste (ćelije koje razgrađuju koštano tkivo) na izuzetno koristan način. Jedna je studija otkrila da su žene starije od 50 godina koje su svakodnevno jele luk imale pet posto veću gustoću kostiju od onih koje su ga jele jednom mesečno ili ređe, a česta konzumacija luka mogla je da smanji rizik od preloma kuka za do 20 posto.

Studije su takođe pokazale da konzumacija luka može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i holesterola, poboljšati metabolički sindrom, pa čak i regulisati šećer u krvi. Uz to, smanjuje rizik od raka debelog creva, raka jajnika i raka želuca.

Trebate li početi piti vodu s lukom?

Jedna važna stvar koju treba znati je da su, kada su u pitanju hranjive materije i biljna jedinjenja, neki topljivi u vodi, dok su drugi topljivi u mastima. Na primer, ako ste jeli salatu punu zdravih vitamina topivih u mastima s prelivom za salatu bez masnoće i bez drugih izvora masti, vašem telu neće dobiti te moćne hranjive materije.

Kad je reč o luku, svi flavonoidi su topivi u vodi, kao i vitamini B skupine, vitamin C kao i svi minerali uključujući i kalijum. Tako da kada je luk u vodi, on će isprati te hranjive materije u vodu kako bi stvorio napitak bogat hranjivim materijama koji može imati pozitivan efekat na vaše zdravlje.

– Uprkos zdravstvenim dobrobitima luka, sposobnost našeg tela da se izleči i oporavi od bolesti mnogo više zavisi od naših svakodnevnih životnih navika kao što su celokupna ishrana, fizička aktivnost, san i upravljanje stresom nego ispijanje čaše vode s lukom dok smo bolesni – kaže Vajser.

Dakle, iako voda s lukom sigurno neće naškoditi vašem zdravlju, ne postoji nijedno istraživanje koje podupire efikasnost vode s lukom u ubrzavanju oporavka od RSV-a, infekcija sinusa ili prehladu – kaže Tamburelo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekluk
Komentari (0)
Dodaj komentar