Top bolesti koje možete dobiti oralnim seksom

Oralni seks sa sobom nosi rizike o kojima bi trebalo dobro da razmislimo pre nego se upustimo u tu vrstu zadovoljstva, odnosno pametno bi bilo da razmislimo o zaštiti, posebno ako partnera ne poznajemo baš najbolje.

Iako je vrlo popularan među svim generacijama, posebno nakon seksualne revolucije koja je prodrmala svet 60-ih godina, stručnjaci upozoravaju na opasne infekcije koje oralni seks ostavlja za sobom.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) odgovara na pitanje: Koliko je oralni seks riskantan za zdravlje?

Napominju kako postoje neke polne bolesti kod kojih su šanse od prenošenja veće ako se praktikuje oralni seks. Infekcije koje se obično šire tim putem su gonoreja, genitalni herpes i sifilis. Ređe postoji rizik od hlamidije, hepatitisa A, B i C, genitalnih bradavica i od zaraze HIV-om.

Simptomi polnih bolesti, napominju u NHS-u, zavise od vrste infekcije i mogu se lečiti ukoliko se otkriju u ranoj fazi. Savetuje se svima koji sumnjaju kako možda imaju neku infekciju, da odmah posete lekara. Ukoliko se ne leče, to može postati vrlo neprijatno i ozbiljno da utiče na zdravlje i plodnost.

Kako se zaštititi?

Kao prevenciju prenošenja polnih bolesti oralnim putem savetuju korišćenje kondoma i dentalne brane koja se stavlja na ženske genitalije ili anus. Dentalna brana je, objašnjavaju, vrlo tanka mekana plastika (lateks ili poliuretan) dimenzija oko 15 cm x 15 cm koja štiti od prolaska polno prenosivih bolesti sa jednog partnera na drugog, prenosi 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestioralni seks
Komentari (0)
Dodaj komentar