Transplantacije penisa u Americi

Američki zvaničnici dali su saglasnost za transplantacije penisa kod nekoliko desetina američkih vojnika koji su imali genitalne povrede od eksplozija u Avganistanu.

Prema pisanju časopisa „Njujork Tajms“, Medicinski fakultet pri Univerzitetu Johns Hopkins dobio je dozvolu da hirurzi počnu sa eksperimentalnim transplantacijama penisa kod 60 pacijenata.

Planovi

Ovaj tip transplantacije nikada nije izveden u Sjedinjenim Američkim Državama, a operacije ovog tipa planiraju se u narednih godinu dana.

Transplantacije će se vršiti sa organa preminulih pacijenata, a sa prvim operacijama trebalo bi da se počne u roku od nekoliko meseci. Zajedno sa normalnim mokraćnim funkcijama i osećajem za dodir, operisanim muškarcima trebalo bi da se povrate i seksualne funkcije.

Istorija

Do sada su u svetu urađene samo dve transplantacija penisa. Prvu transplantaciju uradili su kineski lekari 2006. godine, ali nije uspela. Druga transplantacija bila je uspešna – u Južnoj Africi prošle godine.

Realnost

Poput drugih velikih operacija i transplantacija, rizici uključuju: krvarenje, infekcije i mogućnost da će lekovi koji se koriste za sprečavanje odbacivanja organa povećati rizik od raka.

„Pacijenti treba da budu realni i da ne misle kako operacijom mogu da povrate sve“, rekao je dr Andrejev Li, predsednik za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. On je istakao da se neki pacijenti nadaju da će postati roditelji odmah posle operacije.

Hirurzi napominju da će kod nekih pacijenata presaditi samo penis, a ne testise, gde se „proizvode“ spermatozoidi. Ako je primalac transplantacije sa netaknutim testisima, to znači da su njegove šanse da postane otac – prilično velike, a da će se „roditi dete od njegove sperme“, a ne od donatora penisa.

Muškarci koji su od povrede izgubili i penis i testise, imaće mogućnost da dobiju penis transplantacijom, ali neće moći da imaju svoju genetsku decu.

Potencijalni pacijenti

Prema zvaničnim podacima između 2001. i 2013. godine, 1.367 američkih vojnika i civila pretrpelo je povrede polnih organa na službi u Avganistanu ili Iraku. Skoro svi su bili povređeni od improvizovanih eksplozivnih naprava.

„O ovim genitourinarnim povredama obično se ne priča u vestima i ne piše u novinama“, izjavio je dr Li. „Mislim da je poražavajuće sve što se dešava našim ranjenicima, ali su velike patnje za svakog mladića kada se vrati kući sa svojih dvadesetak godina i potpuno uništenom karlicom.“

Mišljenja

„Neki stručnjaci kritikuju plastične operacije na povređenom penisu ili transplantacije penisa, jer takvi pacijenti nisu životno ugroženi, ali kada rešite problem takvim pacijentima, onda tek vidite koliko je to njima važno“, rekao je dr Ričard Redet, direktor pedijatrijske plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Dr Ričard Redet ističe: „Kada nekoj osobi nedostaje penis, testisi ili deo genitalija, to je za tu osobu veoma poražavajuće. Taj deo tela kod muškaraca je snažno povezan sa samopouzdanjem i identitetom muškosti. Povređeni i ranjeni momci osećaju se kao da su u ratu dali sve što imaju i zato im treba pomoći.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gubitak penisapenistestisitransplantacijatransplantacija penisa
Komentari (0)
Dodaj komentar