Trik koji ŠETNJU čini 10 puta zdravijom, jača mentalno zdravlje, pluća i imunitet

Ovaj jedan jednostavan savet može učiniti vašu svakodnevnu šetnju deset puta zdravijom. Šetnja na otvorenom izvrstan je način da se upustite u svakodnevni pokret i prigrlite svež vazduh.

Pa čak i ako traje samo 10 do 15 minuta dnevno, ova aktivnost može imati značajan uticaj na vaše mentalno i fizičko zdravlje. Ako želite maksimalno povećati tu dnevnu šetnju, prema nagrađivanoj spisateljki i stručnjakinji za hodanje Annabel Streets, sve što trebate da učinite je da počnete pevušiti.

Ova jednostavna tehnika može poboljšati vašu šetnju jer pre svega, ako odlučite pevušiti melodiju dok hodate, bit ćete prisiljeni disati isključivo na nos. A nosno disanje, kao što možda znate, važno je za zdravlje pluća i imunološku funkciju.

– Vaš nos ima najneobičniji sistem filtriranja – kaže Streets. Uspeva da filtrira onečišćenje i patogene, što je posebno korisno ako šetate velikim, užurbanim gradom. Naša usta, s druge strane, nemaju istu sposobnost filtriranja čestica – sve ide ravno u pluća, objašnjava ona. Nosno disanje također oslobađa azot oksid, molekulu koja igra bitnu ulogu u povećanju cirkulacije i isporuci kiseonika ćelijama.

– Povezan je s dobrim zdravljem pluća i imunitetom, a pomaže da se krv i kisonik proguraju po celom telu do mozga – kaže Streets. Količina azot oksida u telu također može uticati na metaboličko zdravlje, raspoloženje i seksualnu funkciju.

A pevušenje čini azot oksid još snažnijim.

– Ako želite da povećate količinu azot oksida koju stvaraju vaše nosne stanice, samo trebate pevušiti dok hodate – objašnjava Streets. Zapravo, istraživanja pokazuju da pevušenje dovodi do višestrukog povećanja nivoa azot oksida. Ne radi se, naravno, o glasnom pevušenju; biće dovoljno samo tiho – možda neka melodija opuštajuće pesme.

Ova namerna kombinacija pevušenja i nosnog disanja potaći će vas da ostanete svesni tokom hodanja, što može pomoći u ublažavanju stresa i podržati zdravlje celog tela.

Pored toga, redovito hodanje napolju  je od višestruke koristi za vašu mentalnu i fizičku dobrobit, a pevušenje može dodatno poboljšati te prednosti.

Mnogi zdravstveni stručnjaci naglašavaju važnost svakodnevnog kretanja, a hodanje je jedan od načina da to učinite – i potpuno je besplatno. Ako želite povećati dobrobit vaše svakodnevne šetnje, pokušajte pevušiti dok hodate kako biste povećali azot oksid u stanicama i podržali funkciju pluća, imunološki sistem, cirkulaciju, raspoloženje i još mnogo toga, prenosi MBG.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

disanje na nosimunitetšetnja
Komentari (0)
Dodaj komentar