Ubedljivo najgora hrana za štitnu žlezdu – znate li šta su goitrogeni?

Svi znaju koliko je važno pravilno funkcionisanje žtitne žlezde. Praktično, koju god da tegobu da imate – od smanjenja ili povećanja telesne težine, nestrpljivosti, problema sa spavanjem, logično pitanje je da li ste proveravali hormone štitne žlezde.

Naime, ona proizvodi hormone koji su povezani sa mnogim različitim aktivnostima u vašem telu, uključujući oslobađanje hormona koji kontrolišu metabolizam – proces u kojem se hrana koju unosimo u telo pretvara u energiju.

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitne žlezde, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hashimotov tireoiditis, a svi oni mogu biti uzrokovani različitim stvarima kao što je nedostatak joda ili čak genetika.

Dijetetičarka Moli Hembre, za „EatThis“, napominje da je najčešće stanje štitne žlezde neaktivna žlezda ili „hipotireoza“, čiji je primarni uzrok nenamerno povećanje telesne težine.

Iako mnogi misle da su problemi sa štitnom žlezdom povezani s trudnoćom ili nasleđem, hrana je takođe to što ima velik uticaj na stanje štitne žlezde. Ako imate dijagnostifikovan problem sa štitnom žlezdom, najgora hrana je ona koja sadrži goitrogene.

Naime, takva hrana ometa sintezu hormona štitne žlezde, što znači da se situacija u nekom trenutku može pogoršati. U radu objavljenom u „British Medical Journal“, istraživači su otkrili da uravnotežena ishrana igra važnu ulogu kada se usredsredite na probleme sa štitnom žlezdom. Konzumiranje prekomerne količine hrane u jednom smeru uz isključivanje drugog može uticati na rad ove žlezde. Na primer, previše masti i joda.

Prema Hembre, goitrogeni uključuju nekuvano povrće iz porodice kupusnjača poput brokolija, karfiola i kupusa, kao i soju i proso. Međutim, da biste se rešili nekih potencijalnih negativnih efekata povrća, možete jednostavno da ga zagrejete.

„Zagrevanje povrća iz porodice kupusnjača eliminiše njegovu goitrogenu aktivnost“, kaže Hembre, i dodaje: „A ako jedete nekuvano povrće kupusnjača i soju u umerenim količinama, čini se da to ne predstavlja pretnju zdravlju štitne žlezde. Međutim, većina dijetetičara savetuje potpuno izbacivanje prosa iz ishrane“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranastitna zlezda
Komentari (0)
Dodaj komentar