UV lampe za nokte izazivaju rak?

Tipičan salon za manikiranje podrazumeva sušenje sveže lakiranih noktiju lampom koja emituje ultraljubičasto svetlo.

UV lampe se u novije vreme obično povezuju sa rakom kože? Nova studija sugeriše da prosečna poseta salonima za negu noktiju nosi mali rizik od nastanka karcinoma.

„S obzirom na relativno malo izlaganje UV energiji prilikom prosečnih poseta manikir salonima, rizik je mali. Potrebno je znatno više poseta da bi se dostigao prag nanošenja potencijalne štete DNK, odnosno za nastajanja raka“ – navodi istraživački tim u izveštaju objavljenom u časopisu „JAMA Dermatology“.

Istraživači predvođeni dr Lindzi Šip sa odeljenja za dermatologiju na Univerzitetu Regents, u Džordžiji, naveli su u izveštaju da ranije studije o upotrebi UV lampi za sušenje laka na noktima, nisu došle do bilo kakvih pouzdanih zaključaka o eventualnoj štetnosti.

U ovoj studiji istraživački tim je koristio precizne instrumente za merenje izloženosti ruku UV zracima. Mereno je zračenje na raznim delovima ruku, i to pri korišćenju 17 različitih tipova svetiljki ze sušenje. Istraživači su sproveli ispitivanje u 16 različitih salona za negu noktiju.

Pre svega, oni su istakli da je bilo „značajne razlike“ u iznosu UV svetlosti koju emituju različiti uređaji, a iznos izloženosti ruku zračenju takođe varira u zavisnosti od pozicioniranja uređaja prema rukama (bliže ili dalje, prsti ili šaka, nokti ili koža…).

Zaključak

Sve u svemu, jedno sušenje laka na noktima bilo kojom UV lampom ne bi izložilo osobu potencijalno štetnim zračenjima koja izazivaju rak. Čak i kada se ruke zbog sušenja laka na noktima izlažu zracima iz UV lampe više puta, istraživači smatraju da je rizik za karcinogenezu i dalje mali.

Ipak, oni se slažu sa autorima prethodnih studija da treba preduzeti određene mere zaštite pri izlaganju ruku UV zracima. Ruke ne treba previše izlagati suncu niti UV lampama, a ako ih izlažete, onda su poželjne rukavice, kako bi se ograničio rizik od raka i prevremenog starenja kože.

Dr Kris Adigun, asistent dermatologije u Medicinskom centru u Njujorku, slaže se da bi klijenti trebalo da nose neku vrstu UV zaštite prilikom korišćenja lampi (sijalica) za sušenje noktiju u salonima ili kod kuće.

Stručnjaci su saglasni da bi zakonski trebalo regulisati proizvodnju lampi za sušenje noktiju i karakteristike koje one treba da imaju.

Dr Adigun upozorava: „Tokom istraživanja smo utvrdili da snaga i zračenje ovih lampi dramatično varira od jednog proizvođača do drugog. Vlasnici salona i pojedinci koji koriste ove lampe u salonima nemaju način da saznaju kolikoj količini UV zraka je njihova koža izložena tokom manikiranja. Iako je studija pokazala da je ukupni rizik od raka kože pri korišćenju UV lampi nizak, ipak postoje izveštaji o raku kože na rukama, nonmelanoma, usled izlaganja noktiju UV-zracima.“

Možemo zaključiti da se neregulisanjem kvaliteta UV-lampi za sušenje noktiju dolazi do potencijalno raznovrsnog rizika za malignih bolesti u zavisnosti od vrste lampe koja se koristi u salonu.

Za sva zračenja važi pravilo: poželjno je što kraće i što ređe izlaganje zracima, uz napomenu da je zračenje veće što je koža bliža izvoru zračenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lak za noktemanikirsalonisušenje laka za nokteUV zraci
Komentari (0)
Dodaj komentar