Uzorak pljuvačke otkriva rak pankreasa

Jednostavan test uzorka pljuvačke možda će jednog dana pomoći lekarima da kod pacijenata lakše dijagnostikuju rak pankreasa pre nego što se on proširi.
Za sada ne postoji test koji otkriva rak pankreasa u ranoj fazi. Ova bolest često nema nikakvih simptoma sve dok rak ne počne da se širi, što utiče na lošu stopu preživljavanja.
Novo istraživanje sugeriše da postoje razlike u tipovima i rasprostranjenosti pojedinih bakterijskih vrsta u uzorcima pljuvačke kod obolelih od raka pankreasa u odnosu na zdrave osobe.
Pankreas je duga i ravna žlezda koja se nalazi u trbuhu iza želuca i proizvodi enzime koji pomažu pri varenju, kao i određene hormone koji održavaju potreban nivo šećera u krvi.
Procenjuje se da će samo u Sjedinjenim Državama u toku 2011. godine biti oko 44.000 ljudi sa dijagnozom raka pankreasa, a da će oko 37.000 njih preminuti od ove bolesti.
Test za rano otkrivanje
Istraživači su najpre pronašli različite bakterije u uzorcima pljuvačke kod 10 osoba obolelih od raka pankreasa koji se još nije proširio i 10 osoba bez ove bolesti. Nakon toga su analizirali uzorke pljuvačke 28 osoba obolelih od raka i 28 zdravih osoba kako bi uporedili rezultate.
Ove rezultate su takođe uporedili i sa rezultatima 27 osoba koji imaju hronično zapaljenje pankreasa, stanje koje može da poveća rizik od raka pankreasa.
Utvrđeno je da su dve vrste bakterija bile ređe kod osoba obolelih od raka pankreasa, dok je prisustvo jedna bakterija kod njih bilo značajno uvećano u odnosu na zdrave osobe.
Nije tačno utvrđeno da li ove bakterije izazivaju rak pankreasa ili samo održavaju njegovo prisustvo, ali istraživači pretpostavljaju da je u pitanju prva mogućnost.
Ovo nije prvi put da se oboljenja desni povezuju sa zdravstvenim problemima na drugim mestima u telu. Infekcije desni izazivaju upalu u ustima i širom tela, što je takođe povezano sa mnogim bolestima, uključujući bolesti srca, moždani udar, dijabetes i još neke vrste raka.
Test još nije spreman za širu upotrebu
Mnogi stručnjaci se slažu da su rezultati ovog istraživanja korisni i optimistični kada je reč o mogućnosti dijagnostikovanja raka pankreasa na osnovu bakterija u uzorku pljuvačke. Svi su se složili da bi rani dijagnostički test bio ključni deo u lečenju raka pankreasa, jer je rana dijagnoza veoma važna kod ove vrste bolesti.
Međutim, dodatni rad i nova istraživanja svakako su potrebni, jer stručnjaci smatraju da verovatno nikada neće postojati jednostavan pokazatelj da li neko ima ili nema rak pankreasa u ranom stadijumu.
Stručnjaci na ovaj test gledaju kao na prvi korak u dijagnostikovanju, na osnovu čega se može utvrditi da li nešto nije u redu sa pankreasom neke osobe i na osnovu toga odrediti da li su potrebna dalja ispitivanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kancerlecenje rakapankreasrakrak pankreasarak u ranoj fazi
Komentari (0)
Dodaj komentar