Virus Zapadnog Nila – ko je ugrožen?

Virus Zapadnog Nila prvi put je identifikovan u SAD 1999. godine, a ovih dana su registrovani inficirani pacijenti i u našim krajevima. Nažalost, već su zabeleženi i prvi smrtni slučajevi.
Važno je znati kako se zaštititi od virusa koji prenose komarci i koje su grupe ljudi najugroženije od eventualnih komplikacija. Poželjno je učiti se na iskustvima iz Amerike pošto je virus tamo u ekspanziji već nekoliko meseci.
Stručnjaci su dali odgovore na najčešća pitanja.
Ko je najviše u opasnosti?
Gledajući rizik od infekcije, svako ko je napolju i učestvuje u dnevnim aktivnostima izložen je riziku. To se naročito odnosi na sumrak i zoru, kada su komarci koji nose virus najaktivniji. Relatvno dobra vest je da će samo kod jedne od 5 osoba koje su zaražene virusom doći do pojave simptoma. U većini slučajeva, simptomi su slični gripu i prolazni, ali ne uvek. Kod nekih pacijenata se razviju i teški neurološki problemi.
Procena je da će kod manje od 1% osoba koje su inficirane virusom doći do razvoja encefalitisa ili meningitisa. Ovi teški neurološki simptomi mogu dovesti pacijenta i u smrtnu opasnost. Svaka osoba starija od 50 godina ima povećan rizik od razvoja ozbiljnih simptoma i komplikacija.
Korišćenjem podataka iz izveštaja slučajeva, CDC je identifikovao određene medicinske uslove koji povećavaju rizik da inficirane osobe dobiju komplikacije. To su osobe koje već imaju:

  • rak
  • dijabetes
  • visoki krvni pritisak
  • bolesti bubrega
  • presađivane organe

Koliko nam je poznato, trudnice nisu u visokom riziku od infekcije jer u Americi nije bilo trudnica kod kojih je identifikovan virus. U Americi nije bio ni veliki broj zaraženih beba (odojčadi), mada stručnjaci napominju da su raspolagali ograničenom količinom podataka.
Vremenski okvir od ujeda do simptoma?
Od ujeda komarca do pojave prvih simptoma može da prođe od 3 do 12 dana, odnosno obično 3 do 6 dana.
Tipično, prvi simptomi uključuju groznicu, drhtavicu, malaksalost, slabost i nedostatak apetita. U takvim trenucima razumno je da se obratite lekaru.
Ako ste zaraženi, šta raditi?
Procenjuje se da kod većine osoba koje ujedu zaraženi komarci neće biti nikakvih vidljivih simptoma ili posledica. Kod osoba kod kojih se razvije manje teška bolest za oporavak će biti potrebno nekoliko nedelja, možda i nekoliko meseci, dok traju malaksalost i umor.
Kod malog broja zaraženih nastaju ozbiljnije komplikacije, a kada one nastupe, procenjuje se da je smrtnost oko 10%.
Kod osoba koje prebole teške komplikacije ostaju obično dugotrajne neurološke posledice. Jedan od primera je takozvana akutna paraliza; pacijent je tada u stanju da jedva pokreće ruke ili noge.
Jedna od posledica mogu biti dugotrajni efekti na bubrege. Preliminarna istraživanja pokazala su kod nekih pacijenata postepeno smanjenje bubrežne funkcije sa perspektivom do otkazivanja rada bubrega.
O virusu Zapadnog Nila još nema dovoljno podataka, jer su potrebna obimnija istraživanja i detaljnije praćenje više obolelih osoba. Činjenica je da još ne postoji specifični antivirusni lek za infekciju. Do sada su lekari tretirali pojedinačne simptome svake osobe.
Ono što možemo preporučiti jeste: mirovanje, zdrava ishrana i zdrave životne navike u vreme infekcija kako bi se povećao imunitet i lakše podnela eventualna infekcija.
Koji je najbolji način da se izbegne infekcija?
Osnovno je izbegavati područja gde ima dosta komaraca (u zoru i predveče), a to su močvare i obale neregulisanih reka i rečica. Stručnjaci savetuju upotrebu krema ili losiona protiv ujeda komaraca, ali ne za bebe mlađe od dva meseca.
Od predloga američkih stručnjaka izdvajamo:

  • Roditelji treba da izbegavaju šetnje sa bebama i decom rano ujutru ili u sumrak, naročito pored reka i močvara.
  • Stavite mrežu za komarce preko kolica kojima prevozite bebe.
  • Stavite mreže na prozore ako u vašem kraju ima dosta komaraca.
  • Pre spavanja proverite da li u spavaćoj sobi ima komaraca i pobijte ih.
  • Kada ste na otvorenom prostoru, nosite duge pantalone i duge rukave.
  • Uklonite stajaću vode oko kuće, uključujući zapušene i nesipravne oluke, poluprazne fontane i bazene, saksije i druge posude u kojima se zadržava voda.

Šta je u vazdušnom spreju koji se koristi u nekim oblastima i da li je zaprašivanje korisno i bezbedno?
Pretpostavka je da zaprašivanje komaraca pomaže u izvesnoj meri. Svi insekticidi koji su odobreni za upotrebu mogu pomoći protiv komaraca, ali ih upotrebljavajte kako je propisano uputstvom. Najčešće se koriste sintetička piretroidi, izvedeni iz naftnih derivata, ili organofosforna jedinjenja. Sintetički piretroidi često se koriste kao insekticidi za bašte i vrtove.
U krajevima gde se vrši zaprašivanje obično se građani obaveštavaju da zaštite pčele i ne izlaze u područje koje ze zaprašuje u vreme tretiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

enfacelitisgripinfekcijakomarcikomplikacijemalaksalostmeningitisvirus
Komentari (0)
Dodaj komentar