Vitamin D za duži život

Odrasle osobe sa niskim nivoom vitamina D u krvi imaju 26% veći rizik od prerane smrti nego osobe sa normalnim nivoom ovog vitamina u krvi.

Studija američkih naučnika o tome objavljena je u Arhivi interne medicine (Archives of Internal Medicine). Ranije studije ukazivale su na pozitivan efekat ovog vitamina na proces osteoporoze, kao i i na moguću zaštitu od raka dojke i raka debelog creva, srčanih oboljenja i demencije. Najnovija studija ispitala je 13.000 osoba i pronašla da osobe sa niskim nivoom vitamina D u krvi imaju 26 procenata veći rizik od prerane smrti nego one sa normalnim ili visokim nivoom ovog vitamina.

Profesor Rajnhold Vit (Reinhold Vieth), specijalista za ishranu sa Torontskog univerziteta, rekao je da je studija još jednom potvrdila da vitamin D pozitivno utiče na očekivanu dužinu života. Profesor Vit odraslim osobama preporučuje da dnevno uzimaju vitamin D ili iz hrane ili u tabletama, ukoliko im nije dostupna hrana bogata vitaminom D.

Prirodni izvori vitamina D: mleko, margarin, jaja, pileća džigerica, losos, sardine, haringe, skuše i riblje ulje.

Još članaka o ulozi vitamina D…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

duzina zivotavitamin d
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Vidosav Panić

    Molio bih vas da malo proširite tekst o D vitaminu. Prvenstveno mislim koje dnevne količine su potrebne i da li je štetno ako se uzme više? Kako proceniti da li treba dodatno uzeti vitamin D u tabletama? Koje količine hrane sa vitaminom D su potrebne dnevno i sl.

  • Predrag Jović

    Ništa novo, moja majka ima 90 godina i samo jede mlečne proizvode od kad je ja pamtim.

  • Vesna Đapić

    Kad već edukujete čitaoce o značaju vitamina D, trebalo bi i da date malo opširniju informaciju o samom vitaminu, npr. koliko je termostabilan, zatim da li za resorpciju tog vitamina postoje neki uslovi, koje količine itd.