Vrtoglavica – kućna terapija

Vrtoglavica nastaje kada osoba ima osećaj da sve oko nje počinje blago da se okreće u krug. Praćena je gubitkom ravnoteže, kao i nesvesticom. Mnogo je uzroka vrtoglavice, a među najčešćim su: sniženi krvni pritisak, potres mozga, nervni problemi, promena naočara za vid ili sočiva i loša ili neredovna ishrana.

Kada je reč o blažim slučajevima vrtoglavice, oni se relativno brzo i lako mogu otkloniti, ali ukoliko je vrtoglavica praćena drugim ozbiljnijim simptoma, nikako je ne treba zanemariti i treba hitno posetiti lekara, koji će vam dati dalja uputstva.

Kućni lekovi

Pomešati sledeće sastojke – so, sirće, senf, načo sir, biber i ljutu papričicu. Sve to u vrlo malim količinama pomešati u šolji ili čaši sa vodom i popiti. Ovaj lek spada u grupu jako efikasnih prirodnih lekova protiv vrtoglavice. Takođe, pospešuje i cirkulaciju i čini da osoba povrati ravnotežu i pribranost.

Za ublažavanje ili uklanjanje vrtoglavice pomaže i mešavina soka od limuna, crnog bibera, soli i vode.

Dobar kućni lek predstavlja i spoj meda i jabukovog sirćeta, pogotovo kada je osobi potrebno povratiti ravnotežu i svest što je brže moguće.
Mešavina jogurta, narandže, limuna i kore od mandarine predstavljaju jako dobra rešenja za ublažavanje vrtoglavice.

Čaj od kamilice ili čaj od nane takođe su jako delotvorni kada je reč o ponovnom vraćanju kontrole nad telom.

U veoma dobre tehnike za ublažavanje vrtoglavice spada i masaža lavandom.
Ukoliko vam na dohvat ruke ne bude ništa od gorepomenutog, još jedna dobra tehnika za ublažavanje vrtoglavice i vraćanja svesti jeste da glavu postavite između kolena i na taj način povratite cirkulaciju krvi i normalno funkcionisanje mozga.

Kada je reč o smanjivanju pritiska, koji je čest pratilac vrtoglavice, sok od đumbira u malim količinama predstavlja savršeni lek za rešavanje problema.

Kombinacija soka od đumbira i meda preporučljiva je za još jači i bolji efekat s obzirom na to da su med i đumbir poznati po svojoj izuzetnoj lekovitoj moći.

Prevencija

Određeni lekovi mogu izazvati nuspojave kod nekih osoba, čak i ako su namenjeni kontrolisanju određene bolesti koja je zahvatila telo. Stoga je vrlo bitno prethodno utvrditi koji su to lekovi i izbegavati ih, a lekarima prepustiti da im nađu adekvatnu zamenu.

Pokazalo se da kofein i alkohol izazivaju vrtoglavice kod određenog broja ljudi u određenim trenucima, pa ih te osobe upravo iz tog razloga moraju izbegavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lečenje vrtoglavicesaveti protiv vrtoglavicevrtoglavica
Komentari (12)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ako imate vrtoglavicu otidjite kod ljekara i pregledajte usi.Postoje vjezbe sto pomazu da vrtoglavica nestane.Kad se pomjere kristali u uhu to uzrokuje nesvjesticu.Centar za ravnotezu nalazi se u usima.Morate otici n rentgen.Imaju vjezbe koje pomazu.

  • Anonimni

    Ja imam isti problem i rjesenje postoji.treba d odete i oregledate usi zato sto balans stoji u usima.treba da kazete lekaru da vam pregleda usi.nedostatak b12 moze izazvati vrtoglavicu i to trebare provjeriti normalno je 150-500 ako imate manje od toga mozete imati jake vrtoglavice.provjerite stitnu zlijezdu i zeljezo.postoje vikezbe koje se rade i vrlo su efikasne.to mozete raditi svaki dan stojte na jednoj nozi i brojte do deset, onda na drugoj i uradite isto.to se zove kristal nesvjestica i vjezbe mozete naci na internetu.

  • Dragana

    Imam 64 godine i pojavile su mi se vrtoglavice i to kad legnem zatvorim oči i okrenem se na desnu stranu čim ustanem još malo mi se vrti ali brzo prestane. Vrtoglavica mi ne izaziva muku i povraćanje. Ovo traje sa vremena na vreme i traje po dva do tri dana. Da li neko zna da mi da savet šta da radim.

    • Lana

      Imam 14 godina i dešava mi se isto. Još uvek nisam otkrila razlog niti rešenje.

  • Anonimni

    Imam 64 godine i pojavile su mi se vrtoglavice i to kad legnem zatvorim oči i okrenem se na desnu stranu čim ustanem još malo mi se vrti ali brzo prestane. Vrtoglavica mi ne izaziva muku i povraćanje. Ovo traje sa vremena na vreme i traje po dva do tri dana. Da li neko zna da mi da savet šta da radim.

  • Marija

    Ja se javljam i imam ih i dalje a uzrok nije pronadjen

  • Anonimni

    Da li postoje nekakve vezbe protiv vrtoglavice? Hvala!

  • vojin groza

    ne vredi govotiti lekarima da imam vrtoglzvicu to uvek govorim kod svakog lekara specjaliste ali nista ne vredi oni su samo dobri ka su na televiziju onda su mnogo dobri i savetuju da didzemo kod nih a kad dodzemi oni nas i negledaju samo kratko i jasni godine su u pitanje neverovatno da tako postupaju sa pacijentima nisu losi za sve ako si neki poznanik ili nesto drugo umu da budu i fini ja sa penzioner imam 83.godine nisu svi takv a ja imam takvu srecu da naletim bas na hjih…

  • Alen

    Possss dr vroglavicu vec imam od 2013 i sa tim se nosim a svi ti skolovani dr medicine spec itd nisu uzrok nadli jednom rjecju fali im skole ili su falili na predavanju tako da pored takih nesposobnih skolovanih dr vjerujem u prirodne ljekove i nemam sta izgubit zalosno sto ih opce placamo mislim na dr tzv.s postovanjem Alen Oberman Vukovar HR

  • Dragan Cvetković

    U prilogu su izneti neki saveti „iz naroda“ i alternativne medicine kada su u pitanju kratkotrajne povremene vrtoglavice. A više puta smo naglasili da se prilikom ozbiljnih i čestih vrtoglavica treba obratiti lekaru.

  • Dušan Pavlović

    Vrtoglavicu u kliničkoj praksi tretiramo kao ozbiljan simptom i pacijent koji ima vrtoglavice bi morao da se javi na pregled kako bi se ustanovilo od čega boluje i da dobije adekvatnu terapiju, a ne med, đumbir i ljutu papričicu.
    Dr Dušan Pavlović

    • Anonimni

      Bravo Doktore!