Zagađenje vazduha škodi mozgu

Novo istraživanje pokazuje da zagađenje vazduha može negativno uticati na aktivnost mozga, naročito kod starijih osoba. „Znali smo da zagađenje utiče na razvoj mozga kod dece, ali sada počinjemo da shvatamo da ono šteti i starijim osobama,“ kaže istraživač Dženifer Ailšajer sa Gerontološkog centra Univerziteta Južne Kalifornije.
Zagađenje vazduha i zdravlje
Zagađenje vazduha povezano je sa povećanim rizikom od srčanog udara i problema sa disanjem kod starijih osoba. Takođe je povezano sa problemima sa disanjem kod dece.
Novo istraživanje je prvo koje se bavilo ispitivanjem uticaja zagađenja vazduha na pamćenje i druge vidove razmišljanja starijih muškaraca i žena koji odražavaju opštu populaciju.
Ocenjivano je skoro 15.000 osoba starijih od 50 godina putem telefonske ankete. Istraživači su ih zamolili da urade testove koji se odnose na memoriju, kao što je ponavljanje redosleda nekoliko pojmova, da navedu koji je datum, urade testove brojanja i slično.
Rezlatati testova kreću se od 1 do 35 poena. Nakon toga, istraživači su pogledali podatke u vezi sa zagađenjem širom Sjedinjenih Država i otkrili da je za svakih 10 stepeni povećanja izloženosti zagađenom vazduhu, broj poena na testu bio manji za 1/3 poena.
To može delovati kao malo, ali istraživači kažu da je ekvivalent starenju od tri godine. Ljudi koji žive u gusto naseljenim područjima, imaju i veće šanse da budu izloženi zagađenom vazduhu, koji se najčešće formira putem izduvnih gasova motornih vozila.
Prethodno istraživanje sprovedeno početkom ove godine takođe se bavilo izlaganjem zagađenom vazduhu i u njemu je učestvovalo 20.000 žena. Ustanovljeno je da je zagađen vazduh povezan sa lošim rezultatima na testu razmišljanja. Neka istraživanja takođe sugerišu da sitne čestice zagađivača mogu da se udahnu duboko u pluća.
Smanjenje izloženosti zagađenom vazduhu
„Znamo da zagađenje vazduha može stvoriti neku vrstu kaskadnih inflamatornih reakcija kod ljudi, što nije dobro, jer su upale povezane sa srčanim oboljenjima i drugim problemima,“ kaže Ailšajer.
„Ako živite u gradovima sa velikom stopom zagađenosti vazduha, izloženost možete smanjiti tako što se nećete baviti rekreacijom na otvorenom prostoru. Pored toga, za vreme vožnje automobilom važno je da vam bude uključena cirkulacija vazduha, a ako živite u domovima sa centralnom klimom, možete postaviti HEPA filter koji će pomoći da vam vazduh u kući bude čistiji“, kaže ona.
Nalazi ovog istraživanja predstavljeni su nedavno na jednom medicinskom skupu i treba ih smatrati preliminarnim, jer još nisu prošli proces u kom stručnjaci proveravaju njihovu validnost.
Da je zagađen vazduh (smog) štetan po zdravlje zna se odavno, a ovo je samo još jedna naučna potvrda ove trvrdnje. Zato je važno, naročito za decu, da se češće igraju u parku i što češće idu u prirodu da udahnu čist vazduh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

duvanski dimmanjak kiseonikasmogsmog i zdravljezagađen vazduhzagađen vazduh i zdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar