Zaštitite se od srčanog udara

Sredovečne žene imaju dva puta veću šansu od muškaraca da im se desi srčani udar. Pa zašto lekari previđaju ovu opasnu mogućnost? Zato morate naći načina da se sami zaštitite.
Nije samo pozno doba rezervisano za ovu tešku bolest, veliki procenat žena ispod 65 godina oboli svake godine od srčanog udara. Možda će vas iznenaditi podatak da je najrizičniji period kod žena period od 45 do 54 godine. U tim godinama žene imaju dva puta veći rizik da obole u odnosu na muškarce u istim godinama. A u svakom godištu, ženama je teže da se oporave od srčanog udara nego muškarcima. Žene uz veće teškoćae vraćaju u ravnotežu svoje fizičko i psihičko stanje.
Još uvek se na medicinskim fakultetima uči da je srčani udar pretežno bolest koja se dešava muškom polu. Ipak, savremena realnost je drugačija. Lekari kod žena teže dijagnostikuju srčane probleme i propuštaju mogućnost prevencije srčanog udara, naročito u mlađim godinama. Sam srčani udar takođe se teže dijagnostikuje nego kod muškaraca i tako se ne dobija odmah odgovarajući medicinski tretman.
Pa ipak, ne mora biti tako. Evo nekih činjenica koje vam mogu spasiti život.
Ko je podložan srčanom udaru?
Osobe sa visokim krvnim pritiskom i visokim holesterolom. Istraživanja pokazuju da žene mogu sniziti svoj rizik od ove bolesti tako što će svoj krvni pritisak staviti pod kontrolu. Snižavanje visokog nivoa holesterola takođe je od velike pomoći. Lekari pak češće kod muškaraca nego kod žena proveravaju nivo holesterola, i ako je visok, najčešće ga ne tretiraju agresivno.
Kad lekari nisu dovoljno efikasni?
Za reakciju prilikom srčanog udara potrebna je brzina, a upravo tu lekari znaju ponekad da zakažu. Takođe se može desiti da ne vode dovoljno računa o različitim simptomima srčanog udara kod dva pola. Dok su kod muškaraca simptomi eksplicitniji, kod žena umeju da zavaraju i da liče na simptome drugih bolesti.
Kako da se zaštitite?
Nemojte pušiti!
Ova navika udvostručuje šanse da postanete žrtva srčanog udara. Pušenje povećava i rizik od proširenja aorte. 
Redovno vežbajte!
Ako je vaš srčani sistem u formi, i vaš krvni pritisak ostaće normalan.
Redovno kontrolišite zdravlje!
Analiza srčane slike pomoći će vam da budete svesni eventualnog rizika.
Hranite se zdravo!
Povrće, voće, integralne žitarice i riba predstavljaju odlične metode prevencije.  

Korisni srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

INFARKTsrcani udar
Komentari (0)
Dodaj komentar