Zbog čega se forsiraju novi lekovi?

Upotreba reči „napredak“ u medicini uglavnom podrazumeva poboljšanje ili dobit od nekog leka ili uređaja. Međutim, reč napredak, sa novim lekom, može dovesti u zabludu sve, a naročito lekare, koji mogu poverovati da će prepisivanjem takvog leka pacijentu biti mnogo bolje nego što mu je bilo sa dosadašnjim lekom.

Nedavno istraživanje iz Amerike pokazuje da takav napredak, bilo u leku ili terapiji, ne donosi očekivane rezultate, čak se u mnogim slučajevima može reći da je isti kao i stari lek ili terapija.

Istraživanjem skoro 700 lekara, otkriveno je u velikom broju pogrešno tumačenje reči napredno. Lekari često veruju da je novi lek bolji u svakom pogledu od starog. Razlog za to je sama reč napredak!? Takođe, reč napredak daje i lažnu sigurnost u očekivane rezultate uticaja leka na organizam.

Pored toga, čak 52% lekara i pacijenata veruje da je studijsko istraživanje dovoljno da lek ili tretman zaradi imenovanje „napredak“, a istraživanja pokazuju da mnogi lekovi označeni kao napredni nisu doveli do značajnije promene stanja pacijenta u odnosu na dotadašnje tretmane.

Istraživanje pokazuje primer iz Amerike, gde je FDA obeležila 76 lekova kao „naprednu terapiju“ do aprila 2015. godine. Pokazalo se da je veoma mali broj tih lekova imao očekivano dejstvo ili da je imao veći uticaj na zdravlje ljudi.

Pretpostavlja se da najveću zabunu stvara reč „napredak“, jer farmaceutske kompanije taj izraz često koriste za markentiške potrebe novog proizvoda. Često se dešava da i zdravstvene institucije nastave sa upotrebom reči napredak ili revolucionarni, zbog prepoznavanja proizvoda.

Istraživanje je primetilo nerazumevanje među lekrima i pacijentima značenja odobrenja od strane FDA u Americi.

Primećeno je da 7 od 10 lekara veruje da odobrenje znači bolje karakteristike u odnosu na prethodni lek. Zbog toga se sada razmatra upotreba termina „napredak“ u zdravstvu.

Povodom studije, FDA je izdala saopštenje gde se navodi da FDA ne komentariše studije ili istraživanja, već ih ocenjuje i daje mišljenje na osnovu dokaza iz studije ili istraživanja, sve u cilju da se poboljša celokupno zdravstvo.

Primer

Za kraj se navodi kao primer skorašnji slučaj leka za gorušicu „prilosec“. Pojava novog leka „nexium“ bacila je u zaborav „prilosec“, iako lekovi sadrže potpuno isti aktivni sastojak. Bez obzira na to, „nexium“ bio je najprodavaniji lek godinama, jer su ga lekari prepisivali kao napredni, a u stvari je noviji.

Iz ovoga se vidi da lekari i pacijenti ne treba da nasedaju na reklame o „čudotvornim“ delovanjima nekog novog leka. Pre početka upotrebe nekog novog leka, ipak treba detaljno pročitati i proučiti uputstvo i videti: sadržaj leka, dejstvo leka, način upotrebe i nuspojave leka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekovinovi lekovinuspojavereklama lekovazabludezloupotreba lekova
Komentari (0)
Dodaj komentar