Znaci da ne unosite dovoljno magnezijuma: Grčevi u nogama su samo 1 jedan od mnogih, obratite pažnju

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala, učestvuje u više od 300 metaboličkih procesa u telu, a samo neki od njih su sinteza proteina, proizvodnja energije, održavanje gena, aktivnost mišića, regulacija nervnog sistema itd.

Ipak, istraživanja su pokazala da čak 75 odsto opšte ljudske populacije ne zadovoljava svoj dnevni preporučeni unos magnezijuma, koji zavisi od godina, pola i zdravstvenog stanja. Preporučena dnevna doza za muškarce starosti mlađe od 30 godina iznosi 400 mg, a za žene 310 mg, dok muškarci stari između 31-50 godina treba da konzumiraju 420 mg, aa žene istih godina 320 mg.

Takođe, preporučuje se da muškarci starije od 51 godine unesu 420 mg, a žene 320 mg.

Kako prepoznati manjak magnezijuma?

Nedostatak magnezijuma opznat je kao hipomagnezija i može imati vrlo teške posledice po zdravlje, a neki od njih su dijabetes, loša apsorpcija, celijakija i hronična dijareja.

Najčešći simptomi su:

Slabost mišića i grčevi

Ukoliko često osećate trzanje i tremor u mišićima ili vas muče grčevi, vrlo je moguće da je vaš problem manjak magnezijuma. Veruje se da se to događa zbog većeg protoka kalcijuma u nervne ćelije, zbog čega dolazi do hiperstimulacije mišićnih nerava.

Osteoporoza

Manjak magnezijuma može da dovede do smanjenja mineralne gustine kostiju i do povećanja rizika za frakture kostiju.

Štaviše, on je jedan od vodećih faktora za nastanak osteoporoze, na koju utiču još i vitamini K i D.

Poremećaji mentalnog zdravlja

Jedan od pokazatelja nedostatka magnezijuma jer apatija, odnosno nedostatak emocija ili „emocionalna ukočenost“. Pored toga, manjak ovog minerala povezuje se s rizikom za nastanak depresije i anksioznosti.

Visok krvni pritisak

Nekoliko naučnih istraživanja pokazalo je da snižen unos magnezijuma može da se dovede u vezu s povišenim krvnim pritiskom i, dalje, rizikom za nastanak srčanih oboljenja. Uz to, eksperimenti su pokazali da se pritisak može sniziti pojačanim unosom magnezijuma.

Astma

Pacijenti kojima je dijagnostikovana teška astma neretko imaju i nedostatan magnezijuma, ali ne mora ona da bude ni teška ― osobe koje boluju od astme generalno imaju niži magnezijum nego zdrave.

Veruje se da se zbog manjka ovog minerala kalcijum nakuplja u mišićima koji oblažu disajne puteve, što dovodi do njihovog sužavanja i otežanog disanja, piše Glossy.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

magnezijummineraltegobetelozdravljezivot
Komentari (0)
Dodaj komentar