Znate li šta se dešava sa telom ako spavate manje od 6 sati dnevno, ovo sigurno ne želite

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva, odrasli bi trebalo da spavaju u proseku između sedam i devet sati tokom noći. Ako imate jednu lošu noć, to nije problem, ali ako se stalno borite sa spavanjem, mogli biste da se suočite sa posledicama.

Evo šta se tačno dešava u našem organizmu kada nismo dobro spavali i nismo odmorni.

Povećana anksioznost

San i teskoba su pomalo u začaranom krugu. Nedostatak sna uzrokuje teskobu, ali ona takođe može biti uzročnik nedostatka sna. Nažalost, jedno može pogoršati drugo. Anksioznost može da utiče na sposobnost tela da zaspi, budući da mozak funkcioniše po principu „bori se ili beži“, razmišljajući o svim mogućim ishodima za ono što uzrokuje teskobu.

Pored toga, anticipativna anksioznost i specifična anksioznost mogu dovesti do poremećaja sna, što stvara povratnu petlju koja može da pogorša oba stanja. Istraživanja su takođe otkrila da se zbog nedostatka sna osećamo potišteno. To može da uzrokuje smanjenu sposobnost da ostanemo pozitivni kada smo suočeni sa emocionalno izazovnim događajima.

Oslabljeni imuno sistem

Istraživanja pokazuju da postoji složena veza između ciklusa spavanja i našeg imuno sistema. Dok spavate, vaš imunološki sistem proizvodi zaštitne sastojke koji se bore protiv infekcija. Koristi ih protiv stranih napadača, poput bakterija i virusa. Ove materije vam pomažu da spavate, dajući vašem imunitetu više energije da odbrati telo od bolesti. Ako ne spavate dovoljno, ne proizvodite toliko supstanci, što smanjuje odgovor tela na infekciju.

Menstrualne nepravilnosti

Manjak sna takođe može da utiče na hormone štitne žlezde, uzrokujući probleme kod onih koje imaju menstruaciju. Nivo hormona koji stimuliše rad štitne žlezde raste tokom dezorijentacije sna, a kod zdravih mladih žena u njihovoj folikularnoj fazi, povezana je sa značajnim povećanjem nivoa TSH. Visok nivo TSH uzrokuje menstrualne nepravilnosti, hipotireoidizam, kada se jajna stanica ne oslobodi, amenoreju, kada nemate menstruaciju, i ponovljene pobačaje.

Dobitak na težini

Dok spavamo, regulišu se hormoni poput kortizola, leptina i grelina, koji su važni u kontroli težine. Nedostatak sna smanjuje nivo navedenih hormona u krvi. Dugotrajni nedostatak sna povećava apetit, prejedanje i debljanje. Gojaznost je takođe verovatnija kod onih koji ne spavaju dobro.

Gubitak produktivnosti

Ako ne spavate dovoljno, daleko ste manje produktivni tokom dana. Jedna američka studija pokazala je da su zaposleni, koji su spavali u proseku pet sati noću, izgubili 2,22 dana rada godišnje, u poređenju sa 1,48 dana onih koji su spavali osam sati. Nedostatak sna negativno utiče na sve stvari koje su nam potrebne za dobro obavljanje posla: kognitivne performanse, donošenje odluka, pamćenje i raspon pažnje.

Drugi zdravstveni problemi

Nedostatak tih sati spavanja zapravo može da utiče na vaše zdravlje na mnogo različitih načina. Istraživanja pokazuju da su ljudi izloženi većem riziku od kardiovaskularnih bolesti kao što su hipertenzija, moždani i srčani udar. Postoji i povećan rizik od dijabetesa i drugih hroničnih stanja. I ne samo to, nedostatak sna je takođe povezan sa oštećenjem pamćenja i kognitivnim sposobnostima – čak povećava rizik od Alcheimerove bolesti, prenosi Večernji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sanspavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar