Zubni kamenac, gingivitis i opšte zdravlje

Zubni kamenac (ili plak) koji u sebi sadrži pregršt bakterija i gomila se na vašim zubima, upaljeni desni, krvarenje desni – sve to ne utiče samo na zdravlje vaših zuba već i na zdravlje uopšte.
Veliki broj istraživanja otkrio je da su bakterije i upale koje se javljaju na zubima i u ustima u vezi sa ostalim problemima među kojima su i srčani udar i demencija. Takođe mogu negativno uticati na vaše opšte zdravlje. Naučnici i eksperti su do sada otkrili brojne veze između lošeg oralnog zdravlja i određenih zdravstvenih problema, ali i dalje nisu u mogućnosti da 100% utvrde tačne uzroke i moguće posledice po opšte zdravlje.
Zubni kamenac i posledice koje ima po oralno zdravlje
Lepljivi zubni kamenac liči na biofilm. U vidu tananog sloja grupisanih bakterija, ovaj biofilm (grupacija bakterija) zubnog kamenca "živi" na tkivu naših desni, zubima i krunicama. Kao što je poznato, zubni kamenac se konstantno gomila na površini naših zuba. U trenucima kada jedemo ili pijemo nešto što u sebi sadrži šećer ili skrob, bakterije ispuštaju kiseline koje napadaju zubnu gleđ. S obzirom na to da je zubni kamenac izuzetno lepljive prirode, on održava inicijalni kontakt između kiselina i zuba i tokom vremena uništava gleđ, usled čega dolazi do propadanja zuba.
Gomilanje zubnog kamenca može dovesti i do oboljenja desni, i to najpre do gingivitisa – desni postaju osetljiviji, otiču i ponekad i krvare. Ukoliko ovo stanje traje izvesno vreme, postepeno dolazi do pojave periodontitisa – veoma ozbiljnog oboljenja desni.
Do današnjeg dana, naučnici su otkrili povezanost između periodontitisa i brojnih drugih problema:

  • srčana oboljenja
  • dijabetes
  • demencija
  • reumatoidni artritis
  • prevremeni porođaj

Šta se tačno krije iza ovih veza? Iako stručnjaci ne mogu sa potpunom sigurnošću reći, ubeđenja su da oralne bakterije mogu da nađu put i dospeju u krvotok, odakle mogu oštetiti naše vitalne organe. Upale spadaju u grupu najčešćih uzročnika, navode stručnjaci. Periodontitis u kombinaciji sa upalom – može prouzrokovati upalu čitavog tela. S druge strane, sama upala je jedan od osnovnih uzročnika srčanih oboljenja, kao i reumatoidnog artritisa.
Kako umanjiti negativne posledice zubnog kamenca i gingivitisa?
Kako se zubni kamenac ne bi otrgao kontroli, treba prati zube dva puta dnevno pastom za zube koja u sebi sadrži fluorid i čistiti zube zubnim koncem. Kako biste znatno umanjili koncentraciju bakterija u ustima, svkodnevno koristite antibakterijsko sredstvo za ispiranje usta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterije u ustimabolesti desnibolesti ustadijabetesgingivitiskrvarenje desnisrcani udarzubizubni kamenac
Komentari (0)
Dodaj komentar