10 sjajnih trikova kako da uštedite na potrošnji goriva u automobilu

Čini se da je svaki put kada odete da natočite gorivo na pumpi ono skuplje i skuplje. Definitivno za isti novac dobijate manje benzina ili dizela, ali postoje neke stvari kojih se možete pridržavati, a koje će vam uštedeti gorivo.

Da li ste znali da za potrošnju goriva nije svejedno koliko je automobil težak, jesu li gume pod adekvatnim pritiskom, kojom brzinom vozite, da li je uključena klima, ali i da li su krovni nosači na vozilu.

Donosimo 10 primera kako možete da smanjite potrošnju goriva, a da se ne vozite ništa manje od uobičajenog.

1. Pazite na pritisak u gumama

Pritisak u gumama je vrlo bitna stavka pa ga redovno proveravajte i držite se propisanog. Uštedećete do pet posto goriva. Gume s preniskim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovno menjajte potrošne delove

Automobilu redovno menjajte dotrajale delove. Redovno menjajte ulje u motoru. Prljave svećice, začepljeni filteri i slično povećavaju potrošnju goriva. Održavanjem automobila možete uštedeti čak četiri posto goriva.

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negde stajati duže od minuta, na primer na semaforu u većim kolonama. Tako ćete uštedeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu takođe troši gorivo.

4. Smanjite grejanje/hlađenje u automobilu

Vozite li se na kratkim relacijama, ne palite grejanje u automobilu. Dok se zagreje, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grejanje držite na nižim temperaturama. Grejanje klimom može vam povećati potrošnju za oko tri posto. Isto važi i za hlađenje, prenosi 24sata.hr.

5. Loše gume troše više goriva

Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju uticaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može da potroši više jer mu je potrebno više energije za kretanje.

6. Skinite nosač s krova

Ako na automobilu imate krovni nosač, skinite ga kad vam nije neophodan jer će tako vozilo biti aerodinamičnije i trošiće oko pet posto manje goriva. Otvoreni prozori na brzini većoj od 50 km/h stvaraju otpor i povećavaju potrošnju.

7. Ne punite rezervoar do vrha

Ako je automobil lakši, trošiće manje goriva jer će mu biti potrebno manje energije za kretanje. Pogledajte imate li u vozilu ili na njemu neke stvari koje ne morate baš svaki dan da vozite sa sobom.

Uklonite sve nepotrebno jer ćete sa svakim kilogramom manje štedeti na potrošnji goriva. Takođe, ne punite rezervoar do vrha jer će automobil i tu dobiti na težini. Na svakih 50 kilograma potrošnja se povećava za jedan do dva posto.

8. Pazite na okretaje motora

Smanjite brzinu. Na primer, idealna brzina za uštedu je između 75 i 90 km/h uz menjač podešen na petu brzinu. Pazite da su vam obrtaji motora na 2000 za automobile na dizel goriva ili 2500 za benzinske motore.

9. Ubrzavanja troše 20 posto više

Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzavanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 posto goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i pre kočenja pustite gas. Kad krećete, polako pritiskajte gas.

10. Tempomatom održavajte brzinu

Tempomat je zgodna stvar kada je ušteda u pitanju. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Ali to važi samo za ravan put ili nizbrdicu. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava potrošnju goriva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

benzingorivopotrošnjaštednja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    11. Kada planirate da vozite nemojte da pijete i jedete jer to povecava tezinu vozila 12. Gledajte da izbegnete aktivnosti Da odnesem tetki lek jer to povecava potrosnju do 3% 13. Svake nedelje kupujte nove gume jer su one ipak bolje od onih koje ste izvozali prethodne nedelje 14. Uvek vozite sa par litara u rezervoaru jer ste tako najlaksi 15. Izbegavajte da primate stopere jer vam oni povecavaju tezinu a i utrosak goriva 16. Izbegavajte da vozite i zenu narocito ako je debela 17. Kucici neka trce za vama jer i oni povecavaju potrosnju 18. Probajte da sipate ovaj razvodnjeni zejtin sto nam prodaju u rezervoar da ustedite na pumpi 19. Poskidajte sa automobila sve sto je neptrebno da bi ste smanjili tezinu npr. farovi su nepotrebni za dnevnu voznju, zmigavci su nepotrebni jer mozete rukom da dajete smer skretanja, kocnice su nepotrebne jer mozete kocem da kocite kao u Zikinoj Dinastiji, rezervni tocak je potpuno nepotreban jer iako pukne guma na felnama se moze voziti…. 20. Najvise cete ustedeti ako uopste ne vozite kola. Kada pogleda covek zivot u Americi, Zapdnoj Evropi pa i na Istoku, i ovo kod nas, davanje pomoci gradjanima, stednje, restrikcije,… smuci ti se zivot vise.