A3 Clubsport Quattro – opasnost na putu

Teško da bi neko na prvi pogled za A3 Clubsport Quattro čak i pomislio da je ovaj automobil delo ruku Audijevih dizajnera i inženjera. Istina je da je kod Audija u poslednjih nekoliko godina bilo takvih monstruma na točkovima, pomenimo samo, na primer, RS6 Avant s 580 KS, ali pomenuti A3 Clubsport je ipak neka druga priča.
Prvo što upada u oči je agresivna prednja maska s rešetkama hladnjaka koje izgledaju kao da su naoštrene i podešene tako da progutaju sve što im dođe preblizu. Neposredno ispod toga smeštena su dva otvora za hladnjak kočnica, toliko velika da bi čovek pomislio da hlade kočnice nekog ogromnog kamiona, a ne ionako superizdržljive keramičke diskove prečnika 285 mm sa šestoklipnim kleštima.
Za one kojima ni to nije dovoljno tu je, na poklopac prtljažnika prišrafljen, DTM-ovski spojler, a umesto standardnog tjunerskog zadnjeg lonca auspuha ni manje ni više nego dva hromirana topa. Sve nabrojano većina automobilskih zaljubljenika pre bi povezala s nekom malom radionicom specijalizovanom za agresivno dorađivanje Audijevih automobila nego sa samim proizvođačem iz Ingolštata (Ingolstadt). Naime, koncept A3 Clubsport Quattro dolazi direktno iz Audijeve fabrike i nije samo dizajnersko oličenje kiča i neukusa već i izuzetno brz i jak auto.
Pod haubom ovog automobila nalazi se dvolitarski turbo dizelaš koji razvija 224 KS. To je 112 KS po litru, to jest više specifične snage po litru zapremine nego što razvijaju mnogi poznatiji trkači koje pogone benzinski motori. Tu je i 540 Nm obrtnog momenta koji se elektronski raspoređuju putem integralnog prenosa na sve točkove – Quattro, a kada kažemo da je ceo automobil težak samo 1.450 kg, ne treba da vas začude njegove impresivne performanse – šest i po sekundi do stotke i 240 km/h maksimalne brzine. Za zaustavljanje se brinu već spomenute keramičke kočnice napred, a standardne čelične nazad. Za ogibljenje ovog automobila zaduženi su magnetni amortizeri, dok je za vozačke entuzijaste tu i Audijev sistem Drive Select, koji vozaču omogućava detaljno podešavanje, kao što je podešavanje ESP-a, krutosti vešanja, pa čak i toga koliko će glasan biti izduvni sistem.
Koncept Clubsport Quattro zasnovan je na modelu A3. Već sada ga možemo nazvati snom svakog ljubitelja tjuninga, a predstavljen je upravo na skupu ljubitelja ove grane automobilske industrije na tjunerskom šouu kod austrijskog jezera Verter (Wörther). Proizvođač iz Ingolštata zasad ne spominje proizvodnju, ali znajući da prethodnom konceptu Clubsport nije trebalo ni godinu dana da počne njegovo testiranje u okolini fabrike, ne sumnjamo da će i atraktivni A3, naravno, ako bude interesovanja, u dogledno vreme juriti drumovima Evrope.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

a3audiautomobilinovi modeli
Komentari (0)
Dodaj komentar