Alfa Romeo 156 GTA – tradicija brzine

Nakon što je 1965. godine italijanska marka Alfa Romeo svojim modelom Giulia Sprint predstavila prvi auto sa oznakom GTA, koja se u međuvremenu odomaćila u automobilskoj branši, Alfa se sprema da uskoro predstavi jedan novi „Gran Turismo Alleggerita„. Za ljude iz marketinga Alfa-e novi GTA je važan gradivni element sportskog imidža ove marke, jer novi sportski model ovoj familiji modela donosi željenu dozu punokrvnosti.

Dinamični dizajn modela 156 je u verziji GTA još naglašeniji i već na prvi pogled nagoveštava svoje sportske ambicije. Prednji i zadnji branici su masivniji nego kod standardnog modela, otvori za vazduh u prednjem braniku su postali širi, dok zadnji deo treba da deluje kao difuzer i da na velikim brzinama obezbedi najbolje moguće ležanje na drumu. Bočna oplata karoseriju čini optički nižom, dok su krila blago izbočena da bi pod njima mogli da se smeste pneumatici širine 225 i da bi lepo uokvirila sportske naplatke od lakih metala prečnika 17 coli.

Spoljašnjost posmatraču nedvosmisleno signalizira da i ispod poklopca motora mora biti odstupanja od uobičajenog. Utisak ne vara, jer GTA pokreće novorazvijeni V6 agregat od 3,2 litra, sa 24 ventila i učinkom od oko 250 KS (185 kW), što je dovoljno da se automobil ubrza do 250 km/h. Verovatno bi moguća brzina bila i veća da elektronika na toj brzini ne uzima stvar u svoje ruke i zauzdava zabludelog vozača. Novom motoru se sa tehničke strane pridružuju kočioni sistem većih dimenzija, tvrđe vešanje i direktniji upravljač nego kod serijskih verzija 156.

Logično je da Alfa svoj sportski model oprema svojim Selespeed-menjačem, kojim se, slično kao u trkačkom sportu, rukuje preko poluga na obruču upravljača. Premijera GTA-modela, koji će se pojaviti ne samo kao limuzina, već i kao dobro poznati kombi pod nazivom Sportwagon, odigraće se sredinom septembra na sajmu automobila u Frankfurtu, ali će se ova automobilska poslastica kod trgovaca naći tek početkom 2002. godine.

Pročitajte i:

  • Alfa Romeo 156 Sportwagon – šmeker među karavanima

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar