Amajlija za sigurnu vožnju

Poznato je da francuski gigant „Reno” za svoje modele često bira imena koja simbolišu stil i karakter, ali na svim tržištima. U skladu sa tradicijom, „talisman” nosi ime koja označava amajliju – sreću, budi osećaj snage, zaštite, humana je i razumljiva širom sveta.

Francuski proizvođač je zamenio „talismanom” modele „laguna” i „latitud”, prateći dizajnerske odrednice krosovera – „espasa”.

Akcenat je stavljen na dizel-motore i funkcionalnost, uz visok nivo kvaliteta i nove tehnologije.

„Talisman” je sa 4,85 metara dužine znatno veći i luksuzniji od „lagune”. Sam model „latitud” se nije baš proslavio rezultatima prodaje, pa za njega „talisman” dolazi kao „melem na ranu”.

Čini se da su upravo zbog toga dizajneri otvoreno koristili iskustva nemačke škole dizajna, pa „brz pogled” preko haube u najluksuznijoj varijanti „talisman – inisijal pari” daje vam osećaj kao da gledate preko haube „be-em-vea pet”.

Obilje prostora, kvalitetni materijali, komfor, zahvaljujući širini karoserije i velikom međuosovinskom razmaku odaju utisak kao da ste ušli u limuzinu premijum segmenta.

Ulazak napred i pozadi je vrlo lagan, zbog prostranih vrata, a prostora za noge i za visoke ljude ima i više nego što je potrebno.

Samo uređenje kokpita je moderno, gde centralnom konzolom dominira veliki ekran i sve je veoma logično raspoređeno, a funkcije su preko „tač skrina” – na dodir.

„Talisman” je prvi model u srednjoj klasi koji ima četiri upravljiva točka „for kontrol”, zatim inovativni sistem „multi sens”, koji omogućava bezbroj promena na postavkama automobila, kao i sveobuhvatni multimedijalni sistem „r-link 2” sa centralnim ekranom od 8,7 inča.

Najviše nas je interesovao novi sistem „four kontrol”, koji smo oprobali i na specijalizovanoj stazi centra „Navak”. Sistem koji olakšava izbegavanje prepreka i ulaženje u krivine, parkiranje i još mnogo toga, varijabilnošću zadnjih točkova, na pravac koji zadaju prednji točkovi, zaista obezbeđuje visok nivo sigurnosti, bez gubljenja pravca, što smo se uverili na raznim specijalizovanim testovima u toku vožnji po pisti, na mokrim, suvim i drugim (brzinskim) uslovima vožnje.

Ponuda motora je bogata i to tri dizelaša: 110, 130 i 160 konja u raznim varijantama i kombinacijama, sa šestostepenim ručnim i automatskim EDC menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Svakako da je uvek prednost na strani modernih turbo-dizelaša – niska potrošnja, ali fabričkih čak 3,5 litara na 100 kilometara, što smo ustanovili, zvuči malo preterano i „nije moguće” postići, osim verovatno samo u idealnim „laboratorijskim” uslovima.

Benzinske verzije od 150, 160 i 200 konja zadovoljiće potrebe svih za snagom.

U vožnji, zbog tehnoloških prednosti, preplavi vas utisak dobrih voznih osobina, kao da je u pitanju kraći i agilniji automobil, a i u iznenadnim menjanjima pravca je odličan.

Kako se točkovi usmeravaju, u istom pravcu kao i prednji, „talisman” u dugim i brzim krivinama deluje sigurno „kao na šinama”, što ranije nije bila odlika velikih, viševolumenskih vozila.

Sigurne kočnice, sjajno ogibljenje, francuski luksuz, šarm i udobnost, čine da se u vožnji osećate kao u jednoj dugoj, sigurnoj plovidbi.

Ovaj automobil će, osim poslovnih ljudi, tražiti i porodice koje žele sigurnost, udobnost.

Cenovni nivo sa početnih 19.990 evra biće najviše glavobolja za direktne konkurente: „pasat”, „subererb”, „kia optima” pa i „mazdu šest”…

(Ištvan Dekan,Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

reno talisman
Komentari (0)
Dodaj komentar