Auto koji je prešao ovoliko kilometara skoro je nemoguće prodati, tvrde stručnjaci

Vozači upozoravaju da će određena kilometraža vašeg automobil u glavama kupaca izgledati tako loše da će automobil biti gotovo nemoguće prodati.

Prekoračenje određenog praga pređenih kilometara može drastično smanjiti šanse za dobru prodaju vašeg vozila. Kilometraža je faktor koji može i da uništi prodaju vašeg automobila, a određena očitanja brojača kilometara mogu sugerisati da biste mogli da napravite dobar posao, piše Express.

Verovatnoća da nađete kupca za svoje vozilo prvenstveno zavisi od mehaničkih i psiholoških implikacija koje stoje iza određenih brojki pređenih kilometara.

Prodaja pre nego što automobil pređe 50.000 do 60.000 kilometara uopšteno je vaš najbolji izbor budući da opšte garancije mnogih proizvođača automobila ističu oko te referentne vrednosti, a prema Progressiveu tada je često potrebno obaviti prvi krug značajnog održavanja.

Drugo merilo kilometraže koje treba uzeti u obzir je prodaja vozila pre nego što pređe između 90.000 i 110.000 kilometara. Garancije za pogonski sklop automobila često ističu unutar tog raspona kilometraže, a drugi ciklus većeg održavanja obično prati i istek garancije.

Međutim, vozila koja prelaze 160.000 kilometara često stvaraju psihološku prepreku za kupce, čak i ako model dobro radi.

Stručnjaci u Progressiveu kažu: “U glavama kupaca postoji uobičajena percepcija da vrednost automobila pada nakon što brojač pređe 100.000 milja (odnosno 160.000 km, prim.aut).”

Evidencija o održavanju može potencijalnom kupcu pokazati da vozilo koje dobro radi s više od 100.000 milja vredi njegovog novca, naglašavajući važnost organizovanja i čuvanja ove papirologije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autokilometražapolovnjaci
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kako prosečan radnik sa platom 800-900 evra može kupiti novo vozilo? Njemu je dobro i ono sa 220000 kilometara,jer si drugo ne može priuštiti.

  • V.A.Laki

    Šta će nam stari automobili krševi koji jedva krešu ?! Nov auto i mlad momak ‘krešu’ se od prve !

  • Anonimni

    Auto godišnje pređe prosječno 25.000 km lako je izračunati koliko je prešao ali to zapravo nije ni bitno nego u kakvom je stanju vozilo.

  • S2

    Kod nas, u Srbiji, gde se pretežno kupuju polovnjaci, važi drugačije pravilo: ako prodajete polovnjak, čak iako ste prvi vlasnik, mala kilometraža je veći problem nego velika. Naime, malo ko će poverovati da ste za 13 ili 14 godina prešli manje od 40000 kilometara (prava kilometraža!), i neće ni pomisliti da vas zove za kupovinu. Ako za isto godište napišete bar 130000 navaliće kao da je badava. Gore opisano je moj slučaj, ali auto nije još na prodaju.

    • Anonimni

      Ja imam Golf 2 dizel sa petoro vrata.Prešao je preko pola miliona km,a ko zna koliko mu je vraćana kilometraža.Otimaju se za njega,a nemam ga u planu prodavati.Dosad me nigde nije ostavio.

      • Saki

        Vlasnik sam Pasata b8 2017 god . Kupio sam ga 2021 sa 230.000 km za 11200€ . Sve je stvar matematike. Meni se ne isplati kupovina novog ili sa malom km jer je cena visoka . Više se isplati popravljati

    • Lucky

      Novo je zakon!!! Da je sreca da mozemo samo novo da kupujemo i da menjamo na 8 godina! Pilovno je iskljucivo rizik!