Automobil na vazduh spreman za proizvodnju

Širom sveta pojavljuju se mnoga alternativna rešenja za pogon motornih vozila koja će se u potpunosti uklopiti u ekološke standarde i planetu Zemlju zaštititi od štetnih izduvnih gasova motora s unutrašnjim sagorevanjem. Tako su napravljeni prototipovi vozila koje pokreće alkohol, vodonik, dok je pokretanje pomoću električne energije već našlo konkretnu primenu u elektromobilima i hibridnim vozilima. Najneobičnija od ovih ideja je automobil na vazduh, a upravo ovih dana pokreće se čak i njegova masovna serijska proizvodnja.
„Krivac“ za nastanak ove ideje je Guy Negre, bivši inženjer Formule 1. On je pre desetak godina osnovao kompaniju Moteur Developpment International (MDI). Reč je o maloj kompaniji koja zapošljava 50 inženjera, a koju finansira oko 300 akcionara (entuzijasta koji veruju u projekte ove vrste). Posle isprobavanja raznovrsnih ideja za pogon motornih vozila, Negre je zaključio da bi se u tu svrhu mogao koristiti i komprimovani vazduh i pre tri godine sa svojom kompanijom napravio prototip prvog automobila te vrste. Prototip je prvi put prikazan u Londonu pod nazivom Air Car. Nakon tri godine, ovaj automobil je ponovo aktuelan, s obzirom na informaciju da će otpočeti njegova masovna proizvodnja u Indiji. Proizvodiće ga najveći indijski proizvođač automobila – Tata Maker.
Vazduh se u ovom slučaju koristi u komprimovanom obliku (pod pritiskom). On je smešten u poseban rezervoar. Dekompresijom (oslobađanjem) vazduha stvara se energija koja pokreće klipove motora i omogućava kretanje vozila. Pri korišćenju tečnog goriva dolazi do sagorevanja i oslobađanja štetnih izduvnih gasova. U ovom slučaju sagorevanja nema, pa nema ni emisije štetnih gasova. Izduvni gas je sam vazduh. Nema ni zagrevanja motora, tako da ne treba često menjati ulje kao kod benzinskih motora; dovoljno je to uraditi posle 50.000 pređenih kilometara. Pored najznačajnije prednosti – ekologije, u ovom slučaju je i cena pogona znatno smanjena (deset puta u odnosu na klasične automobile).
Kompanija MDI je koncipirala četiri modela ovih automobila – mali auto za gradsku vožnju, taksi sa pet sedišta, pikap i kombi. Proizvodnja će otpočeti upravo s prvom varijantom – City Car. Njegove dimenzije su 3,84 x 1,72 x 1,75 m, a težina 720 kg. Maksimalna brzina koju dostiže iznosi 130 km/h, a s jednim punjenjem rezervoara on može da pređe do 300 km. Punjenje se može vršiti na uobičajenim mestima – benzinskim pumpama (dovoljna su tri minuta) ili korišćenjem električne energije (za četiri sata). Najavljeno je da će se ova vozila prodavati po prihvatljivoj ceni (nije rečeno kolikoj), a da će biti ponuđene i hibridne varijante u kombinaciji s tečnim gorivom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

air carautomobilekologijamoteur developpment internationalvazduh
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Miodrag Stojković

    Vrlo realno rešenje, samo je trebalo da neko krene. Niste opisali rezervoar za komprimovani vazduh koji treba da je čvrst i da lako prima komprimovan vazduh. Ja bih naručio gradski auto, ali ne znam kako. Cena je oko 9.000 dolara.