Bitka za prevlast u srednjoj klasi: Ford Mondeo, Audi A4 i Mercedes C 180

Automobilska srednja klasa je u današnje vreme sve, samo ne prosečna. To se naročito odnosi na tri učesnika u ovom uporednom testu, Audi-jev renovirani A4, potpuno novi Mondeo, kojim Ford želi da se vrati na stazu slave i uspeha, i večita referenca, Mercedes-ova C-klasa.

Prve razlike se, naravno, uočavaju već spolja. Ovde se izdvaja Audi A4, jer se oko posmatrača prosto lepi za njegove avangardne i kompaktne linije. Novi A4 svojom zadnjom svetlosnom grupom i profilom sada jako podseća na svog velikog brata, model A6. Ford Mondeo sledi drugačiji koncept, jer se on u tržišnoj utakmici više oslanja na velikodušnu ponudu unutrašnjeg prostora nego na dizajn. Zahvaljujući povećanju međuosovinskog rastojanja i dužine karoserije u odnosu na svog prethodnika, prostora u vozilu ima više nego dovoljno. Ali, ruku na srce, i dizajn mu je postao atraktivniji, jer su dizajneri umesto zaobljene forme prethodne generacije u njegovu siluetu vešto udenuli pokoju oštru ivicu. Očiglednu želju Mercedes-a da od svoje C-klase napravi S-klasu u malom, konstruktori su uspeli u potpunosti da ostvare, barem što se tiče karoserije, jer bez pogleda na oznaku na prtljažniku, neupućeni posmatrač će lako biti zavaran.

Najmanji prtljažnik ovog tria ima novi Audi, ali putnici na zadnjoj klupi konačno imaju dovoljno prostora za udobno putovanje. Instrument-tabla Audi-ja je veoma funkcionalna i ostavlja utisak visokog kvaliteta izrade. Mondeo nije komotan samo za putnike, već ne škrtari ni sa veličinom prtljažnika. Što se tiče unutrašnjosti, Ford se, nakon modnih izleta i zabluda, prizvao pameti i vratio proverenim vrednostima. Mercedes zrači mirnoćom i otmenošću, a njegovom prtljažniku se lakše pristupa nego kod Audi-ja.

U pogledu motorizacije, sva tri konkurenta nude pogonske agregate iste radne zapremine od 2 litra. Najslabiji motor, od 129 KS, nudi Mercedes, a najjači motor, sa 145 KS, pripada Mondeo-u, dok se između nalazi Audi-jev motor od 131 KS. Kod procene ponašanja u vožnji, najbolji utisak ostavlja Audi. Zahvaljujući svom potpuno novom postroju od lakih metala, on ostvaruje najbolji kontakt sa podlogom, a dinamični vozači će naročito uživati u njegovom krutom ogibljenju. Tik iza njega se po voznim osobinama nalazi novi Mondeo. I njegov postroj je dorastao brojnim opterećenjima i brzim promenama pravca kretanja. Iznenađujuće, najslabiji predstavnik u ovoj disciplini dolazi iz kuće Mercedes. Model C 180, doduše, pruža izuzetan komfor u vožnji, ali njegov ne sasvim precizni upravljač skuplja negativne poene. Ipak, mora se primetiti da su sva tri modela, sa maksimalnom brzinom daleko preko 200 km/h, prodrli u područje u koje do pre neku godinu ne bi zalutao ni jedan pripadnik srednje klase.

Što se tiče komfora u vožnji, A4 ne mora da obara pogled ni pred konkurentima iz viših klasa. Audi-jevi dvolitarski motori poslednje generacije su uzorno tihi i pokazuju visoku kulturu rada, ali se danak za to plaća na benzinskoj pumpi. Mada je opremljen najjačim motorom, Mondeo subjektivno deluje nešto tromo, što je posledica toga što svoj maksimalni obrtni moment postiže tek na relativno visokom broju obrtaja. I što se tiče mirnoće rada, Mondeo ne drži sasvim korak sa svojim rivalima. Mercedes je jedini sa pogonom na zadnje točkove i jedini koji raspolaže šestostepenim menjačem, što smanjuje nivo buke, ali na račun elastičnosti. U testu kočnica, gotovo da nema razlike među konkurentima.

I na kraju, nezaobilazno pitanje: Koji od ova tri modela nudi najbolji odnos cena/kvalitet? Auto sa zvezdom na masci hladnjaka je u ovom upoređenju zauzeo poslednje mesto. Glavni razlozi za to su visoka cena od oko 50.000 DEM i manjkavo ogibljenje, dok su njegovi aduti niska potrošnja i nizak nivo buke. Sa modelom Mondeo je u srednjoj klasi osvanula nova zvezda, koja svoju konkurenciju šokira cenom od samo oko 43.000 DEM. Za te pare, Mondeo nudi odličnu opremu i zavidnu ponudu prostora. Ono na čemu bi Ford trebao još da radi je komfor u vožnji. Pobednik u ovom testu je Audi, koji, za oko 47.000 DEM, nudi odlično ponašanje u vožnji, vrhunsku izradu i dobar komfor. Njegova mana je, na žalost, nešto veća potrošnja.

Pročitajte i:
Novi Ford Mondeo – upadljivo neupadljiv

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar