„Blue Devil“ dolazi

Pod efektnim imenom Blue Devil, General Motors je još 1990. godine lansirao prvi model svoje Corvette. U 2008. godini on se vraća ovom modelu, ovoga puta s oznakom ZR1 (s istom oznakom 1996. godine pojavila se varijanta „plavog đavola“). General Motors-ova 2009 Chevrolet Corvette-a ZR1 startovaće kao najsnažniji i najskuplji model s ovim brendom. Zvaničnu premijeru doživela je na sajmu automobila u Detroitu u januaru tekuće godine.
Premijera, a i mnogobrojna prethodna govorkanja o ovom s nestrpljenjem očekivanom modelu pokazala su da se zaista radi o ekstremno snažnom i atraktivnom primerku, kome naziv „plavi đavo“ u potpunosti odgovara. Iako je napravljen na platformi prethodnog modela – Corvette Z06, od njega je daleko napredniji. Zahvaljujući tome, on će predstavljati dostojnog konkurenta modelima svoje klase – Porsche-u 911 GT2, Ferrari-ju 599 GTB i Lamborghini-ju Murcielago-u LP640.
Njegov spoljni izgled odlikuje se snagom i atraktivnošću sportskog dizajna. Ukupna težina mu je 1.519 kg, a napravljen je uglavnom od karbon-fibera (hauba, krov, odbojnici, spojleri) i vrlo malo od polikarbonata. Točkovi su najveći u odnosu na sve Corvette dosad – prednji 19, a zadnji 20 inča, dok su gume Michelin Sport 2. Unapređenje mehaničkih delova obuhvata MSRC (Magnetic Selective Ride Control) sistem za podešavanje ogibljenja (tačnije, amortizera) prema uslovima vožnje.
Motor na kome se zasniva „plavi đavo“ je agregat LS9 V8 sa zapreminom od 6,2 litra. On daje snagu od 462 kW (620 konjskih snaga) pri 6.500 obrtaja u minuti i obrtni moment 823 Nm pri 4.000 obrtaja u minuti. Iako zvanični podaci još uvek nisu saopšteni, njegova maksimalna brzina kretanja iznosi oko 322 km/h, a ubrzanje (vreme dostizanja brzine od 96 km/h) nešto preko tri sekunde.
Posle efektnog nastupa i najave odličnih performansi General Motors-ove Corvette, s nestrpljenjem se očekuju rezultati njenog detaljnog testiranja, koje će najverovatnije biti završeno u martu. Posle toga će se preći na serijsku varijantu ovog modela. Cena te varijante, kako je najavljeno, najverovatnije će iznositi oko 100.000 dolara – više nego za bilo koju „korvetu“ dosad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliblue devilchevrolet corvettegeneral motorssevroletZR1
Komentari (0)
Dodaj komentar