BMW 335xi s pogonom na sva četiri točka

Za prvu polovinu naredne godine BMW je najavio novi model svoje serije 3 s oznakom BMW 335xi. To će biti prvi sportski model u seriji 3 ovog proizvođača s pogonom na sva četiri točka, mada su se u limuzinskoj verziji ove serije već pojavila vozila s ovim pogonom. Ovaj model će biti malo unapređen u odnosu na aktuelni model ove serije BMW 335i Coupe, čiji je pogon samo na zadnjim točkovima.
Pogon na sva četiri točka (AWD – All Wheel Drive) sve češće se sreće u novim modelima automobila. Kao jedan od najpoznatijih brendova u oblasti automobilizma i kao simbol kvaliteta, luksuza i stabilnosti, BMW se uključio u opšti trend uvođenja tog pogona. Tehnologija pogona na sva četiri točka u slučaju BMW-ovih vozila naziva se X-Drive AWD (otuda i oznaka x u nazivu modela s ovim pogonom). Ona obezbeđuje neprekidnu distribuciju obrtnog momenta i snage između prednjih i zadnjih točkova. To se ostvaruje na osnovu prikupljanja mnogobrojnih podataka s različitih senzora.
Na taj način je kod modela BMW 335xi ostvareno povećanje ubrzanja u odnosu na model BMW 335i (s klasičnim pogonom samo na zadnjim točkovima). To povećanje je vrlo malo i razlikuje se prilikom korišćenja manuelnog i automatskog menjača. Pri upotrebi manuelnog menjača brzina od 60 milja na čas (96 km/h) dostiže se kod novog modela za 5,2 sekunde (0,1 sekundu manje od prethodnog modela), dok je u slučaju automatskog menjača za dostizanje te brzine potrebno 5,3 sekundi (za 0,2 sekunde brže od BMW-a 335i).
BMW planira i uvođenje novog diferencijala u svoja vozila serije 3 (ZF-ov Vector-Drive diferencijal). BMW 335xi će pokretati isti motor kao u slučaju modela 335i. Reč je o 6-cilindričnom biturbo agregatu sa zapreminom od tri litra i snagom od 225 kilovata (oko 306 konjskih snaga). To je najsnažniji BMW Coupe serije 3. Kako je najavljeno, cena novog modela BMW 335xi iznosiće najmanje 42.600 dolara na američkom tržištu, što je oko 1.800 dolara skuplje od modela bez X-Drive AWD pogona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

335xiall wheel driveautomobilawdbmwpogon na 4 tockax drive
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Damir Banjac

    Ekstra kola, BMW je zakon!!!