BMW serija 5 – u skladu s ekološkim normama

Nemački BMW, najveći proizvođač luksuznih automobila na svetu, priprema za američko tržište model serije 5 u tri verzije – hibridnoj, dizel i sa četiri cilindra, koje će u potpunosti ispunjavati stroga američka pravila o energetskoj efikasnosti automobila. Novi hibrid mogao bi se naći u prodaji 2011. godine, izjavio je direktor proizvodnje BMW serije 5, Vilhem Rombauts (Willem Rombauts), prilikom predstavljanja ovog modela u Filadelfiji. Novi dizel model i verzija sa četiri cilindra mogli bi da se na drugom po veličini tržištu automobila na svetu pojave "u toku nekoliko narednih godina", rekao je još tom prilikom Rombauts.
Do 2016. godine vozila na američkim putevima moraće da imaju prosečnu potrošnju goriva od 34,1 milje (54,9 kilometara) po galonu, to jest 6,9 litara na 100 kilometara. Vozila i laki kamioni BMW-a imaju prosečnu potrošnju od 27,5 milja po galonu, a prošle godine taj prosek je bio 23,1 milja, prema podacima Nacionalne administracije za bezbednost na putevima. Grupacija BMW, u okviru koje posluju marke BMW, Mini (Mini) i Rols-Rojs (Rolls-Royce) sada ne nudi nijedan model s motorom od četiri cilindra na tržištu SAD. BMW je u januaru najavio da će prvi put posle 18 godina početi prodaju serije 7, većeg sedan automobila, s motorom od šest cilindara. Kompanija je takođe objavila da će obnoviti korišćenje 4-cilindričnog motora, ne navodeći pri tome više detalja.
Poslednji model BMW-a koji je koristio četvorocilindrični motor u SAD bila je serija 3 iz 1999. godine. Kompanija računa da će se njena dorađena verzija serije 5 takmičiti na tržištu sa Tojotinom (Toyota) luksuznom markom Leksus (Lexus) i vozilima Mercedes-Benca (Mercedes-Benz), čija je prodaja sada skoro dvostruko veća od BMW-ove. Prodaja modela Leksus povećana je 21 odsto, Mercedes-Benca za 22 procenata u ovoj godini do aprila, a vozila BMW-a 8,8 odsto. Početkom maja BMW je objavio da je u prvom tromesečju ove godine ostvario profit od 324 miliona evra na tržištu SAD, u poređenju s gubitkom od 152 miliona evra pre godinu dana. Ukupan prihod kompanije u periodu od januara do marta veći je za 8,1 odsto i iznosio je 12,4 milijardi evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilibmwhibridlexusmercedes-benzminirolls-royceserija 3serija 5serija 7toyota
Komentari (0)
Dodaj komentar