BMW X5 – snagator sa manirima

Dominantan, snažan i žedan – BMW-ov novi terenac X5 je pravi izbor za velegradskog kauboja – pod uslovom da ovaj ponese dovoljno sitnine. Ono što je BMW sa svojim X5 postavio na točkove, s pravom zaslužuje opis objekta požude, a direktne konkurente, kao što su Mercedes M-klase, Land Rover ili Jeep Cherokee, dovodi u stanje srčane aritmije.

Svejedno da li u gradu, na terenu, na autoputu ili na benzinskoj pumpi, ovom 111.000 DEM skupom multitalentu se ne može prebaciti da nije upadljiv. U gradu, ovaj terenac visok 1,70m i širok 1,87m privlači poglede već i zbog svoje veličine. Uprkos dužini od 4,67m, zahvaljujući svom lakohodnom servo-upravljaču i elektronskoj pomoći za parkiranje, X5 se i u džungli na asfaltu snalazi bez problema.

Pod pretpostavkom da postoji finansijska podloga, serijska i dodatna oprema BMW-a X5 potpuno zadovoljava sve zahteve za komforom i prestižom. Na sredini armaturne table, obložene plemenitim drvom, smešten je ekran preko koga se upravlja centralnim kompjuterom i navigacionim sistemom. Dok automobil stoji, na ekranu se može pratiti i TV program. Kod vozača BMW-a X5 se lako rađaju kraljevski osećaji, jer vozač na svom sedištu, kao monarh na tronu, suvereno vlada drumom i preko funkcionalne i pregledne armaturne table prati dešavanja u saobraćaju.

Naročitu suverenost, međutim, uliva V8 pogonski agregat, snage 286 KS, koji ovo preko 2 tone teško vozilo od 0 do 100 km/h ubrzava za, zapanjujućih, 8 sekundi. Najzaslužniji za ovolike rezerve snage je, svakako, maksimalni obrtni moment od 440 Nm, koji ovaj auto čini vrlo interesantnim za vlasnike konja i brodova. Na kuki za vuču, koja se dobija uz doplatu od 1.390 DEM, ovaj snažni Bavarac može da povuče 2,3 tone tereta. Ovakva enormna snaga je ovom terencu naročito od koristi na neravnom i klizavom terenu. Njegov permanentni pogon na sva četiri točka, u normalnim uslovima vožnje, pogonsku silu raspodeljuje u odnosu 38% na prednju i 62% na zadnju osovinu. Ukoliko jedan od točkova proklizi, na scenu stupa automatska kočnica diferencijala.

Specijalitet predstavlja inteligentna kontrola za vožnju nizbrdo (HDC), preuzeta iz Land Rover-a, koja na strmim deonicama redukuje i konstantno održava brzinu od 8 km/h. Zli jezici tvrde da je BMW najpre kupio, a potom i prodao britanski Rover, upravo da bi se od Land Rover-a, najslavnijeg proizvođača terenskih vozila, dokopao tehnologije za proizvodnju sopstvenog prestižnog terenca. Zato ne čudi što je BMW nakon prodaje Rover-a pao u nemilost Britanaca.

Ali tek na autoputu X5 može da se razmahne i da opravda amblem BMW-a na poklopcu motora. Naime, to je ambijent u kome mišići ovog snagatora dolaze do punog izražaja. Udobna unutrašnjost, gotovo nečujni šumovi vetra, kao i neupadljiv i efektivni automatski menjač, čine da se brzina od 200 km/h jedva oseti, a njegova arogantna maska u stanju je da svakom vozaču, koji ga spazi u retrovizoru, natera graške znoja na čelo. Sa druge strane, BMW X5 je na svakoj benzinskoj pumpi rado viđen gost, ali njegovom gazdi tek tu izbija znoj, jer uz prosečnu potrošnju od 17 litara na otvorenom putu i 20 litara u gradu, rezervoar modela X5, zapremine 92 litara, deluje kao bure bez dna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nevena Stokić

    BMW X5 su kola mojih snova! Nikad u životu mi nije bilo lepo kao kada sam se vozila u njemu! Prelepo!