Budućnost prevoza: Da li biste delili vaš auto?

Na veoma zanimljivu ideju koja bi mogla da ima pozitivan ekonomski, socijalni i ekološki uticaj došla su dvojica Holanđana kroz platformu koju su namenili za sve vlasnike automobila.

Viktor Van Tol i Paskal Ontajd su 2011. godine pokrenuli akciju pod nazivom Snepkar, koja bi za efekat imala veliku uštedu i produktivnost na način što bi vlasnici svoje automobile iznajmljivali zainteresovanim korisnicima, prenosi britanski Gardijan.

„Oko 250 miliona automobila se u Evropi koristi u proseku svakoga dana u sat vremena, a ako bi određeni procenat njih počeli da ih iznajmljuju došli bi u situaciju da se uštedi veliki deo novca vlasnika i iznajmljivača“, kazao je Van Tol. Oni navode da danas postoje mnoge opcije za deljenje svojih automobila i da bi to bio jedan od načina kako bi moglo da se funkcioniše u budućnosti.

Podaci govore da je u Holandiji, Danskoj, Švedskoj i Nemačkoj 45.000 članova, što je 10% planiranog jer je cilj da se ostvari brojka od 500.000 članova. Najveća evropska kompanija za iznajmljivanje automobila Eurokar je u junu je preuzela 20% udela u Snapkaru u sklopu strategije koja bi ih dovela u poziciju lidera u oblasti globalne mobilnosti. Van Top smatra da bi iznajmljivanje automobila više koristilo korisnicima koji bi izdvajali manje novca za starije automobile.

Postoji i opasnost od ovakve vrste iznajmljivanja automobila ako bi korisnici naprimer vratili oštećen automobil, ali dosadašnje iskustvo govori da je takvih slučajeva mali broj, a i ukoliko se dese, korisnici prijavljuju oštećenja, navode iz kompanije.

Postoje i osporavanja ovakve ideje a jedno je izneo doktor Gonzalo Homem de Almeida Korea, specijalista za održivi transport na Tehnološkom fakultetu u Delftu, koji je kazao da je trenutno ovakva vrsta iznajmljivanja automobila mala, jer se radi o velikom iskoraku u navikama, a izrazio je skepticizam jer smatra da je sistem javnog prevoza mnogo funkcionalniji po ovom pitanju.

Za lakše korišćenje usluga Snepkar-a postoji aplikacija na koju se registracija vrši preko SnappCar.nl gdje postoje svi detalji za korišćenje, a zatim možete napraviti zahtev za rezervaciju ili koristiti Instant Booking, a zatim sledi primanje obaveštenja o vašem statusu i pregled aktivnih rezervacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

auto
Komentari (0)
Dodaj komentar