Chevrolet Volt u Evropu stiže 2011. godine

General Motors će uložiti 336 miliona dolara u Centar za proizvodnju vozila Detroit-Hamtramck, koji će 2010. godine početi s proizvodnjom modela Chevrolet Volt, električnog automobila s produženim radijusom kretanja. Time će ukupna GM-ova ulaganja vezana za model Volt u saveznoj državi Mičigen iznositi oko 700 miliona dolara, raspoređenih na osam proizvodnih pogona. Detroit-Hamtramck će biti mesto na kojem će se finalno sklapati Volt uz korišćenje alata iz Grand Blanc-a, litijum-jonskih baterija koje će dolaziti iz GM-ovog postrojenja Brownstown Twp., radilica i klipova iz Bay City-ja i Volt-ovog 1,4-litarskog motor-generatora iz Flint-a.
Volt će izlaziti s već postojeće proizvodne trake u fabrici Detroit-Hamtramck. Sklapanje prototip verzija modela Volt kreće na proleće 2010. godine, a početak prave proizvodnje zakazan je za kraj 2010. Proizvodnja Volt-a za evropska tržišta počeće krajem 2011. godine. Pored GM-ovih 700 miliona dolara uloženih u proizvodnju Volt-a, i mnogo drugih dobavljača, komunalnih preduzeća i organizacija takođe ulaže u Mičigen i SAD, aktivno pomažući proizvodnju Volt-a i razvoj električnih vozila uopšte. U avgustu 2009. američko ministarstvo energetike dodelilo je preko dve milijarde dolara sredstava kompanijama, univerzitetima i organizacijama, njih ukupno 45 u 28 saveznih država, za razvoj tehnologije električnih pogona i proizvodnje baterija i elektrifikacije prevoza uopšte.
Kako bi se smanjili troškovi i maksimizirali pozitivni učinci prilagodljivih tehnoloških procesa, neka oprema za proizvodnju Volt-a dopremljena je iz drugih GM-ovih pogona kako bi se ponovno koristila u fabrici Detroit-Hamtramck, u odeljenju za proizvodnju karoserija. Detroit-Hamtramck je otvoren 1985. godine i trenutno zapošljava oko 1.200 radnika, uključujući 1.100 honorarnih, koje zastupa podružnica Sindikata radnika u auto-industriji (UAW). Volt je električno vozilo s produženim radijusom kretanja. Konstruisan je tako da može da vozi do 60 km isključivo na struju, bez korišćenja benzina i bilo kakve emisije štetnih gasova. Kada se Volt-ova litijum-jonska baterija isprazni, automatski se uključuje generator koji povećava ukupan radijus vozila na više od 500 km pre potrebe za ponovnim punjenjem baterije. Cena Volt-a još nije objavljena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autoautomobilibaterijabay citybrownstown twpchevroletdetroit hamtramckelektični automobilelektrično voziloevropaflintgeneral motorsgeneratorgmgrand blanclitijum jonmicigenstrujauawvolt
Komentari (0)
Dodaj komentar