Čisti vetrobrani za sigurnu vožnju

Brisačima se, u većini slučajeva, pridaje malo pažnje iako su veoma bitni za sigurnost vožnje. Jesenji, a naročito zimski uslovi vožnje, daleko su od prijatnih, jer su kiša, magla, mraz i prljavština svakodnevica. Dani postaju sve kraći, a na pomolu su i prve pahulje. I dok smo mi udobno smešteni u svoje automobile, jedini prozor u spoljni svet predstavlja vetrobransko staklo, koje se tokom jeseni i zime prlja mnogo više nego inače, pa mu je potrebno kvalitetno čišćenje. Tu nezahvalnu, ali veoma važnu ulogu igraju gumene metlice zvane brisači.
Iako naizgled jednostavan i jeftin, brisač je veoma važan činilac sigurnosti vožnje pa zahteva i mnogo više pažnje nego što mu se inače pridaje. Usled konstantnog struganja po staklu, guma na brisaču se jako troši, a vozači ih menjaju tek kada im je radni vek već pri samom kraju. Ako brisači ne obavljaju dobro svoju funkciju, kao prva pomoć poslužiće povremeno ručno čišćenje stakla. Takođe, staklo bi pre sezone kiša trebalo odmastiti, što će i te kako olakšati rad brisača. Ipak, u većini slučajeva, najbolje rešenje je redovna zamena brisača, prilikom koje treba voditi računa o dimenzijama i načinu pričvršćivanja brisača.
Univerzalni brisači su dobro rešenje, a na poleđini svakog nalazi se spisak vozila kojima odgovara. Obično se u pakovanju nađe i komplet različitih kopči. Takođe, postoje i brisači s takozvanim spojlerom, koji, zahvaljujući povećanom strujanju vazduha, bolje prijanjaju za staklo i bolje ga čiste. Ipak, ni najbolje metlice ne mogu da rade protiv naslaga prljavštine i leda, zato u posudu za tečnost kojom se kvase vetrobranska stakla obavezno sipajte odgovarajuće sredstvo za čišćenje, a ne čistu vodu. Ovo važi pogotovo u zimskim uslovima vožnje, kada se obična voda u posudi smrzava pa, umesto nje, u posudu treba sipati tečnost za čišćenje koja u sebi sadrži dodatke protiv smrzavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilibezbednostbrisaci
Komentari (0)
Dodaj komentar