Citroen C4 – nova generacija

Francuski proizvođač automobila Citroen objavio je informacije i fotografije druge generacije modela C4, iz kojih se vidi da je ovaj automobil porastao i nudi više prostora za putnike i prtljag. Verzija sa pet vrata više nema onu prepoznatljivu pomalo nekonvencionalnu siluetu, već izgleda umerenije, skoro kao karavan. Novajlija ima 100 odsto "sitroenski" izgled i dobro se uklapa u novi stil kreiranja francuskog brenda. Dobro prati linije koncepta Citroen High Rider, koji je predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi.
Što se tiče dimenzija, novi Citroen C4 produžen je za sedam centimetara – na 4,33 metra, čime je najviše profitirao prtljažni prostor. Zapremina je povećana za impresivnih 88 litara, sa 320 na 408 litara. Najveća metamorfoza desila se unutra, gde su se dizajneri poslužili konvencionalnijim izgledom, pa su se pozdravili s pokazivačem brzine iznad centralne konzole i kompletnu instrument tablu vratili iza volana. Velika novost u drugoj generaciji modela C4 je e-HDI hibridni sistem, kojem je ovo debitantsko pojavljivanje u serijskoj proizvodnji. Njega će činiti 1,6-litarski HDI i električni motor koji će se napajati energijom koja nastane kočenjem i razvijaće ukupno 110 KS. Posle toga na tržište će stići i e-HDI 90 varijanta, koja će biti prvi Citroen s emisijom ispod 100 grama CO2 po kilometru (99 g/km). Ali, Francuzima nije ponestalo umetničkog duha, pa su, recimo, otvori za ventilaciju malo "slobodnijeg" oblika.
Novi Citroen C4 dolazi s dosta elektronskih i drugih pomagača, kao što je sistem praćenja "mrtvog ugla", kao i eTouch sistem, koji "čita" stil vožnje i predlaže kako da vozite najefikasnije i najekonomičnije. Pod haubom neće biti preterano jakih motora, jer se ta opcija ostavlja budućem modelu DS4. U ponudi će biti tri benzinska agregata, i to 1,4-litarski VTI-jem sa 95 KS, zatim 1,6-litarski VTI sa 120 i 1,6-litarski THP motor sa 155 KS. Za ljubitelje dizelaša tu su 1,6-litarski HDI agregati od 90, 110 i 150 konja. Novi Citroen biće zvanično predstavljen na Sajmu automobila u Parizu, dok će se na evropskim putevima pojaviti u oktobru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

c4citroene-hdihdiparizsajam automobila
Komentari (0)
Dodaj komentar