Da vam automobil duže traje

Iako se brojni vozači često s nostalgijom sećaju starih dobrih vremena, kada su mogli sami da zavire pod haubu i kopaju po motoru, danas će većina verovatno priznati da su novi automobili (ako zanemarimo povremene izuzetke) višestruko kvalitetnije i bolje izrađeni od svojih nekoliko desetina godina starijih prethodnika. Ipak, čak se i pouzdani automobili kvare, stvarajući svojim vlasnicima neočekivane troškove, a ako izuzmemo lošu izradu, najčešće su za te probleme krivi sami vozači i njihovo loše ophođenje prema vlastitom automobilu. Dakle, kako produžiti životni vek automobila u nekoliko jednostavnih koraka?
Kad palite automobil, obratite pažnju na to da svi ostali električni uređaji, kao što su, na primer, klima, ventilacija, svetla ili audio uređaji, budu ugašeni. Nemojte turirati motor neposredno nakon paljenja. Pošto ulje još nije u potpunosti prostrujalo motorom, on radi pod većim opterećenjem, što će neumitno skratiti njegov životni vek. Ako se krećete unazad, nikada nemojte ubacivati u prvu brzinu pre nego što se u potpunosti zaustavite, i obrnuto; u protivnom, tražite od prenosnog mehanizma da obavi posao kočnica.
Pokušajte da se ne vozite na benzinskim parama. Nivo goriva nikada ne bi trebalo da bude niži od četvrtine rezervoara. Problem je u tome što se s vremenom na dnu rezervoara nakupljaju prljavština i sedimenti, koji mogu oštetiti i začepiti moderne sofisticirane sisteme ubrizgavanja goriva, pa čak i filter goriva. Obavezno s vremena na vreme proveravajte stanje vazduha u gumama. Pored toga što je održavanje ispravnog pritiska važno za vašu sigurnost, takođe će umanjiti nepotrebno trošenje pneumatika, pa će vas u konačoj računici koštati manje. Informacije o pritisku u gumama svog automobila potražite na unutrašnjoj strani vozačevih vrata.
Što manje koristite kvačilo, posebno ako ste na usponu. Mnogim vozačima jednostavnije je da održavaju automobil u položaju koristeći gas i kvačilo. Iako je reč o zgodnom triku kojim je lakše brže startovati, zbog štete koja pri tom nastaje mnogo je jednostavnije i pametnije upotrebiti ručnu kočnicu. Takođe, ubacite menjač u "ler" kad ste u saobraćajnoj gužvi ili na semaforu, umesto da konstantno pritiskate papučicu kvačila.
Osluškujte svoj automobil. Vozači često zanemaruju kojekakva cviljenja i zvukove u automobilu. Ako vam kočnice cvile, verovatno su potrošene i vreme je za promenu pakni. Rutinska provera mnogo je jeftinija od kvara prouzrokovanog zanemarivanjem. Nemojte zanemariti ni znakove upozorenja na kontrolnoj tabli. Ako se temperatura motora digne preko preporučene, zaustavite automobil. Ukoliko je reč o problemu, nedostatku rashladne tečnosti ili nečem drugom, samo nekoliko kilometara više može u potpunosti uništiti vaš motor. Iako su redovni servisi skupi, pa ih vozači neretko zanemaruju, reč je o najboljem načinu na koji ćete produžiti životni vek svog automobila i verovatno sačuvati svoj život ali i tuđe živote ukoliko u zasedi čami potencijalno opasan problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilikvaroviprevencijatehnika
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Milorad Milić

    Ne bih se složio sa par stavki. Nije istina da se današnji automobili prave kvalitetnije nego pre 20 godina, to može da kaže samo neko ko se ne razume u kola. Danas se kola prave da izdrže garanciju i onda sledi pljačka na servisima koji su besmisleno skupi. Pre su se pravile mašine da traju, setimo se golfa 2, mercedesa 123, bmw „kocke“, tojote korole 1990. god. itd., koji se i dan-danas mogu videti na drumovima. Drugo, ako držiš kvačilo i auto ti je u prvoj brzini dok čekaš na semaforu, samo zamaraš nogu, a ne štetiš autu, jer su leteći ležaj i korpa kvačila konstantno spregnuti tako da se vrte držao ti kvačilo ili ne, treće – trunje i sedimenti su uvek na dnu rezervoara bio on pun ili pri kraju, a pumpa uvek vuče sa istog nivoa, to jest sa dna. Ovo je priča koja samo zbunjuje mlade vozače. Ako stvarno hoćete da naučite nešto, kupite neki stari auto pa zasucite rukave, osetite i saživite se sa mašinom i postaćete pravi vozač. Ako vas to ne zanima, onda vozite kako hoćete i molite boga da naiđete na dobrog i poštenog mehaničara.

  • Radenko Radenkoj

    Dobar je članak, samo ne razumijem ovaj dio „Pokušajte da se ne vozite na benzinskim parama. Nivo goriva nikada ne bi trebalo da bude niži od četvrtine rezervoara. Problem je u tome što se s vremenom na dnu rezervoara nakupljaju prljavština i sedimenti, koji mogu oštetiti i začepiti moderne sofisticirane sisteme ubrizgavanja goriva, pa čak i filter goriva“ zato što znam da je cijev zajedno sa filterom na dnu rezervoara pa, shodno tome, kada je auto parkiran, onda sva prljavština padne oko samog filtera.