Dodge Nitro: američka verzija terenca za Evropu

Američki proizvođač automobila Dodge relativno je nova marka na evropskom tržištu. Kada se pomene njegovo ime, velikom broju ljubitelja četvorotočkaša pada na pamet Viper. Ipak, Amerikanci su dolazak na Stari kontinent shvatili veoma ozbiljno i lansirali terenca Nitro, koji je primer kombinacije američkih i evropskih poimanja automobila. Robustnost i jednostavnost dolaze preko bare, dok su evropske karakteristike dimenzije i dizel motor.
Jednostavna karoserija s dosta pravih uglova pokazuje da se više pažnje vodilo o funkcionalnosti nego o atraktivnosti, ali daleko od toga da Nitro nije privlačan. Što se tiče dizajna i spoljašnjosti, prvo što privlači pažnju jeste ogromna maska hladnjaka, podeljena na četiri polja. Kockasti izgled automobila ublažavaju izbačeni blatobrani, koji jasno pokazuju povezanost s Jeep-om Cherokee. Više nego pristojna udaljenost od tla garantuje dobru vidljivost i preglednost na putu. Kako spoljašnjost, tako i unutrašnjost odlikuje funkcionalnost i jednostavnost. Veliki gabariti osiguravaju dosta prostora za pet osoba, dok je prtljažnik nešto skromniji (369 litara). Ergonomski oblikovana sedišta olakšavajući su faktor, ali postoji i otežavajući. Naime, vozač nema previše prostora za noge – smanjen je izbočinom kod centralnog grebena, kao i letvom volana. Instrument tabla i centralni greben nude sve komande i informacije, a dizajnirani su bez suvišnih detalja, onako spartanski, što će sigurno znati da cene ljubitelji terenskih vozila kojima je funkcija važnija od forme. Naravno, kao i u većini novih automobila, za dobru atmosferu u Dodge Nitro-u brinu se automatski klima-uređaj i MP3 plejer.
Najveći adut Dodge Nitro-a je sigurno 2,8-litarski turbo dizel, koji skoro dve tone teškom automobilu daje zavidnu žustrinu. Naravno, deo zasluga za to pripada i petostepenom automatskom menjaču i odlično urađenom vešanju. Jednostavnim okretom prekidača na centralnom grebenu može se birati pogon na dva ili četiri točka. Što se tiče sigurnosti, dovoljan je samo pogled na automobil i nevolje odlaze same. Nitro ima elektrokontrolu stabilnosti (ESP) i proklizavanja (TCS), uređaj za sprečavanje prevrtanja (ERM), kao i svima poznati ABS, vazdušne jastuke za vozača, suvozača i bočne vazdušne jastuke.
Kada se sve sabere, ovaj Amerikanac s evropskim naglaskom nudi dosta toga, pa bi mogao zabrinuti neka već potvrđena imena u svetu terenaca na Starom kontinentu. Američki izgled, jednostavan dizajn i velika funkcionalnost sigurno će privući mnoge ljubitelje terenskih vozila da se odluče za Dodge Nitro. Negativna strana priče mogla bi biti ponuda. Naime, kupci imaju na raspolaganju samo navedeni motor (2,8 CRD) s automatskim menjačem. Što se tiče opremljenosti, u ponudi su dva paketa i još dosta dodatne opreme. Cena Dodge-a Nitro s dizel motorom 2,8 CRD kreće se oko 31.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilidodgenitroterenci
Komentari (0)
Dodaj komentar