Druga runda Formule 1 u 2008.

Nakon prve runde u Melburnu, održane pre nedelju dana, 23. marta nastavio se Svetski šampionat Formule 1. Trka je održana u Maleziji, na atraktivnoj stazi Sepang, u blizini Kuala Lumpura. Pobednik ove trke je Kimi Raikonen (Kimi Rainkonen), a po ukupnom dosadašnjem rezultatu na čelu liste vozača je prošlonedeljni pobednik – Luis Hamilton (Louis Hamilton), dok na listi konstruktora vodeća pozicija i dalje pripada McLaren-u.
Glavnom danu trke prethodila su (po pravilima) dva dana kvalifikacija. Ona su donela izvesna uzbuđenja, od kojih je najzanimljivije spuštanje vozača McLaren-a za pet pozicija na startu zbog opstrukcija koje su napravili Fernandu Alonsu (Fernado Alonso), vozaču Renault-a, i Niku Hajdfeldu (Nick Heidfeld) iz BMW-a. To je svakako imalo efekta na njihov konačan rezultat. Hamilton je imao još jedan hendikep u toku trke – gubitak 20 sekundi zbog zamene točka u 19. krugu i loše intervencije mehaničara. Uzbuđenja su najavljivale i vremenske prilike, koje se u ovom regionu odlikuju visokom temperaturom i vlažnošću, pa je postojala opasnost od oluje. Sve je ipak dobro prošlo i trka je privedena kraju.
Staza Sepang dugačka je 5,543 km, a trka za veliku nagradu Malezije obuhvata 56 obilazaka po njoj, što ukupno iznosi 310,408 km. Ovu stazu prvi je savladao Finac Raikonen, aktuelni prvak sveta Formule 1 i vozač Ferarri-ja. Na drugom mestu našao se Poljak Robert Kubica (Robert Kubica), vozač BMW, zaostavši za Kimijem 19 sekundi i ostvarivši svoj najveći uspeh dosad. Treće mesto pripalo je Raikonenovom sunarodniku Heikiju Kovalainenu (Heiki Kovalainen), vozaču McLaren-a, sa 38,45 sekundi zaostatka. Četvrto mesto osvojio je italijanski vozač Truli (Truli) – Toyota, a peto Hamilton (iz već pomenutih razloga).
Definitivno, generalni plasman posle drugog kruga malo je promenjen u odnosu na prethodni. S obzirom na vrlo uspešan prvi krug, Hamilton je i dalje u vođstvu sa 14 poena, Kimi Raikonen je drugi (11 poena), a isti broj poena ima i Nik Hajdfeld. Kovalainen ima 10 poena, Kubica 8, a Rosberg i Alonso po 6. Još četiri vozača su osvojila poene – Truli (5), Nakadžima (3), Burde (2) i Mark Veber (2). Ostali, među kojima je najveće iznenađenje Brazilac Felipe Masa (Felippe Massa), nisu osvojili nijedan poen. Među konstruktorima vodi McLaren (24 poena), zatim slede BMW (19), Ferari (11), Williams (9), Renault (6), Toyota (5), Red Bull (2), Torro Rosso (2), dok su Honda, Force India i Super Aguri bez poena. Ipak, vožnja tek predstoji, a sledeći krug je u Bahreinu 6. aprila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilif1kuala lumpursepangtrkevesti
Komentari (0)
Dodaj komentar