Elegancija, luksuz i ekskluzivnost

Maserati Quattroporte Sport GT spada u najluksuznije automobile koji će se kretati elitnim svetskim putevima u 2007. godini. Njegov glavni adut je prelep dizajn, tako lep da mu se sve druge eventualne mane mogu oprostiti.
Ovaj automobil atraktivne spoljašnosti i isto tako atraktivne unutrašnjosti prvi put je prikazan na Sajmu automobila u Frankfurtu septembra prošle godine. Krajem 2006. preselio se sa sajamskih prostora u prodajne salone, a zatim i na evropske autoputeve. S prodajom se nedavno startovalo i u Americi, u Los Anđelesu, najvećem Maserati-jevom tržištu u Kaliforniji i SAD. Cena ovog luksuznog automobila je oko 106.000 dolara.
Proizvodnju luksuznih modela pod nazivom Maserati Quattroporte poznati italijanski proizvođač otpočeo je još daleke 1963. godine, kada se na tržištu pojavila prva generacija sedana sa četiri vrata. Upravo naziv Quattroporte na italijanskom znači „četiri vrata“. Usledile su zatim još tri generacije (1974, 1976. i 1994. godine) do ove poslednje, pete generacije, koja je startovala u 2004. godini.
Te godine predstavljena su dva nova modela – Quattroporte Sport GT i Quattroporte Executive GT. Zanimljivo je da je u toj godini Quattroporte proglašen za najbolji luksuzni automobil. Ovu titulu dodelio mu je žirija od 35 članova – automobilskih dizajnera i inženjera. Dizajnirala ga je poznata dizajnerska kuća Pininfarina, a proizvodi se u italijanskoj fabrici Modena. Za ovu godinu aktuelni su modeli pete serije s nešto malo izmenjenim dizajnom i karakteristikama (performansama).
Maserati je uložio više od 60 miliona dolara u „šminku“ novog sportskog modela Quattroporte-a. Mehanički je realizovan s istim motorom kao i prethodni model (4,3L V8). Ima 393 konjskih snaga i 7250 obrtaja u minuti. Petobrzinska elektrohidraulična MDS (Maserati DuoSelect) transmisija je za 30 odsto veća nego kod prethodnog modela. Maksimalna brzina mu je 275 km/h, a za 5,1 sekundu on dostiže brzinu od 100 km/h. Ima savršen balans i točkove veće u odnosu na prethodne modele (20 inča). Svemu tome treba dodati atraktivan dizajn unutrašnjosti, što ga čini izuzetno luksuznim i udobnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilmaserati quattroporte executive gtmaserati quattroporte sport gtsedan
Komentari (0)
Dodaj komentar