„Epl” razvija automobil bez vozača

Izvršni direktor „Epl” Tim Kuk potvrdio je da ta kompanija radi na razvoju samovozećeg automobila.

Dugo se nezvanično govorilo o mogućnosti da kompanija poznata po „ajfonima” samostalno razvija autonomnu tehnologiju vožnje, a čak je i jedan takav automobil bez vozača primećen u blizini njenog sedišta u Kaliforniji, objavio je „Telegraf”. Kompanija poznata po svojoj tajnovitosti odbijala je da potvrdi tu informaciju.

Samovozeća vozila viđena su kao jedna od glavnih mogućnosti daljeg razvoja tehnoloških kompanija, među kojima prednjače „Tesla”, „Gugl” i „Uber”, koje rade na softveru za tu namenu.

„Fokusiramo se na autonomne sisteme. To je suština tehnologije za koju smatramo da je veoma važna”, rekao je Kuk, i dodao: „Za nas je ovo najvažniji od svih projekata kada je veštačka inteligencija u pitanju. Ujedno, to je i jedan od najkomplikovanijih projekata na kojima radimo.”

„Eplov” projekat „Titan” doživeo je glavnu promenu prošle godine, kada je kompanija odustala od razvoja sopstvenog automobila zarad razvoja softvera koji će autonomno upravljati vozilima u budućnosti.

Kuk je, međutim, odbio direktno da odgovori na pitanje da li „Epl” želi da konstruiše svoj sopstveni automobil, preneli su američki mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

appleauto
Komentari (0)
Dodaj komentar