EU zabranjuje prodaju benzinaca i dizelaša od 2035. godine?

Evropska komisija je predložila danas efektivnu zabranu prodaje novih automobila na benzinski i dizel progon od 2035. godine.

Ova zabrana, predložena u okviru širokog paketa klimatskih zakona, ubrzala bi prelazak na kupovinu električnih vozila koja imaju nultu emisiju štetnih gasova, prenosi Rojters.

Komisija je navela da se revidiranim zakonom traži od zemalja članica Evropske unije da proširuju kapacitete za punjenje električnih vozila u skladu sa prodajom automobila s nultom emisijom i da na glavnim autoputevima instaliraju punjače za električna vozila i stanice za punjenje u uobičajenim razmacima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

benzinska voziladizel automobiliEKzabrana
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • David

    imamo dosta vremena da pređemo na bicikle mislim na elektrićne nema mnogo cimanja a dobro je za lenje osobe (uglavnom ne okrećeš pedale), jer svaki čas neko izmisli nešto oko automobila a skupa prepravka, buđenje i tako to

  • bambi

    Vozila koja imaju nultu emisiju štetnih gasova? Sva vozil bi koristila elektricnu energiju koja bi se opet proizvodila sagorevanjem fosilnih goriva. Trenutno se elektricna energija dobija 85% u svetu sogorevanjem uglja. Drugim recima, elektricni automobili bi podjednako zagadjivali atmosferu a po poslednjim proracunima i vise jer bi proizvodnja elektricnih automobila bila masovna.