Evo koliko dugo gorivo sme da stoji u rezervoaru: Možete da pokvarite automobil ako ostane duže

Da li ste znali da benzin i dizel imaju rok trajanja i da postoji period koliko dugo mogu da budu u rezervoaru vašeg automobila? Mnogi automobile bez problema ostavljaju više meseci na parkinzima i u garažama ne razmišljajući o tome, ali gorivo ipak ima relativno kratak rok trajanja i na to bi trebalo da se obrati pažnja kako ne bi došlo do problema s vozilom.

Kako savetuje Revija HAK, benzin i dizel ne bi smeli da budu u rezervoaru duže od dva do tri meseca jer nakon tog perioda gube svojstva i tako su potencijalna opasnost za motor. U biodizelu s kojim se meša dizel gorivo ima bakterija koje nakon nekog vremena počnu da stvaraju muljevite naslage, a moguća je i korozija goriva ili začepljenje sistema dovoda goriva.

Motor može da ima probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Postoji i način provere dotrajalosti goriva, a to je da bi lampica na motoru trebalo da se upali nakon što staro gorivo uđe u motor. Zato je potrebno odvesti automobil u servis i izbaciti gorivo koje nije dobro za motor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gorivorezervoar
Komentari (0)
Dodaj komentar