Fabrička dodatna oprema ili naknadna ugradnja?

Originalna dodatna oprema skuplja je u odnosu na opremu koja se može ugraditi posle kupovine automobila, ali je i važno pažljivo odabrati uređaje koji su zaista isplativi, a nude se kao dodatna oprema. Kupovina novog automobila može biti vrlo velika gnjavaža. Prvo se treba odlučiti za jačinu motora, naravno, prema vašoj potrebi, a posle toga na red dolazi večna dilema – izabrati benzinca ili dizelaša. Zatim se postavlja i pitanje tipa karoserije, gde je u većini slučajeva dilema između lepog dizajna i praktičnosti. A kada ste sve to odabrali, sledi možda i najteži korak – izbor paketa serijske i dodatne opreme. U tom pogledu treba biti pažljiv, jer većinu opreme koju ćete debelo platiti verovatno nećete ni koristiti. Takođe, dobro je znati da postoji i alternativa originalnoj opremi.
Najbolji primer su aluminijumske felne – kada ih kupujete uz automobil, plaćate ih od 500 evra pa sve do 1.500. Ako se odlučite za naknadnu kupovinu, proći ćete znatno povoljnije, od 250 evra pa naviše, zavisno od veličine i modela. Takođe, prilikom kupovine automobila možete birati samo između nekoliko modela felni, dok se naknadnom kupovinom taj izbor višestruko povećava. Zbog toga možete odabrati felne koje najbolje pristaju vašem metalnom ljubimcu, a pri tom ćete proći mnogo povoljnije.
Spiskovi originalne dodatne opreme su vrlo dugački, jer je proizvođačima u interesu da svako nađe ono što misli da mu je potrebno i da pri tom izdvoji znatnu količinu novca. Primera radi, kod najpopularnijih modela na tržištu za navigacioni uređaj potrebno je izdvojiti od 650 evra pa sve do 2.000, što je u odnosu na alternativnu opciju, kao što je to, na primer, Garmin-ov navigacioni uređaj (koji se kreće od nekih 200 evra pa naviše) mnogo skuplje. Takođe, moguće je kupiti i parking senzore za koje ćete s naknadnom ugradnjom proći i do 150 evra jeftinije.
Naravno, originalna dodatna oprema ima višestrukih prednosti, poput izgleda ili garancije, koja se u većini slučajeva kreće od dve do tri godine. Zato, pre nego što se odlučite za pojedine originalne uređaje ili delove, raspitajte se o alternativnim mogućnostima, jer ćete tako dosta uštedeti.
Originalna serijska i dodatna oprema mnogo su skuplje od naknadne ugradnje. U većini slučajeva visoka cena nije opravdana, to jest kvalitet pojedinog dela ili uređaja nije u skladu s cenom. Ako prilikom kupovine novog automobila mislite da je tražena svota previsoka, raspitajte se o alternativi. Tržište dodatne opreme koja nije originalna je ogromno. Ipak, pripazite koje delove ugrađujete da ne biste izgubili garanciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilidodatna opremafelnekupovinanavigacija
Komentari (0)
Dodaj komentar