Ferrari 458 Italia: punokrvni Italijan

Ferrari je konačno skinuo veo tajne s dugo očekivanog naslednika modela Ferrari F430, koji će, umesto očekivane oznake F450, imati poprilično neobičan naziv – Ferrari 458 Italia. Opisan kao ogroman korak napred i originalno odstupanje od aktuelne ponude, Ferrari 458 Italia trebalo bi da bude idealna sinteza stila, kreativnosti, strasti, vrhunskih voznih karakteristika i napredne tehnologije. Dizajnerski studio Pininfarina ponovo je napravio remek-delo, kompaktno aerodinamično telo koje pri brzini od 200 km/h stvara dodatni downforce od 140 kg.
Prednjim delom ovog automobila dominiraju masivni dvodelni usisnik vazduha i maksimalno iskošena vertikalna svetla, pored kojih su dodatni otvori za vazduh. Bočnu liniju ukrašavaju talasasti prelazi i detaljno "izrezbarena" vrata. Nazad su mala okrugla svetla, ogromni difuzor vazduha i krajnje neuobičajen trodelni centralno postavljen završetak izduvnog sistema. Prema najavama, za pogon je zadužen 4,5-litarski V8 benzinski agregat sa 570 KS pri visokih 9.000 obrtaja u minutu i obrtnim momentom od 540 Nm, raspoloživim već pri 6.000 o/min (s tim što je 80 odsto momenta raspoloživo već od relativno niskih 3.250 o/min). To znači da je iz svakog litra zapremine izvučeno čak 127 KS i 120 Nm obrtnog momenta. Italijanski mehaničari su ovoga puta prevazišli sami sebe.
Tolika snaga u kombinaciji s laganom karoserijom od 1.380 kg (zahvaljujući aluminijskoj šasiji) garantuje vrhunske performanse, što i ne treba da čudi ako se uzme u obzir to da se svaka KS "bori" sa samo 2,42 kg mase. Tako Ferrari obećava ubrzanje do 100 km/h za 3,4 sekunde i maksimalnu brzinu od 325 km/h, dok se skoro idealan odnos mase 42/58 brine za vrhunsku voznu dinamiku automobila. Za pravilno "kroćenje" ove konjice brinu se sedmostepeni menjač s dvostrukim kvačilom i jače kočnice, koje vozilo pri brzini od 100 km/h zaustavljaju za 32,5 metara.
Unutrašnjost je posebna priča. Ovde vladaju vrhunski materijali i trkačka tehnologija, a najviše pažnje privlači multifunkcionalni upravljač, kao i neobična instrument tabla, koja u stvari okružuje upravljač. Na centralnom mestu je obrtomer, s desne strane je brzinomer, a s leve je smešten ekran s brojnim kontrolnim funkcijama. Ferrari 458 Italia biće predstavljen ove jeseni na Sajmu automobila u Frankfurtu, kada će biti poznate i cene ovog punokrvnog ždrepca koji dolazi iz Ferrari-jeve štale, mada se prema nezvaničnim informacijama očekuje da će ovaj automobil koštati oko 175.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

458automobiliferariitalija
Komentari (0)
Dodaj komentar